7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Αρρυθμία στην αγορά κρυπτονομισμάτων από τη απαγόρευση των offshore ανταλλακτηρίων

Αρρυθμία στην αγορά κρυπτονομισμάτων από τη απαγόρευση των offshore ανταλλακτηρίων

Το απόγευμα της Κυριακής, έπεσε σαν βόμβα στις αγορές η απαγόρευση του Binance,του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, από οποιαδήποτε δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασιλείου.

Η Financial Conduct Authority - η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς της Βρετανίας επέβαλε αυστηρά μέτρα εναντίον του Binance, καθώς και στο σύνολο των θυγατρικών εταιρειών παγκοσμίως. Έχει δοθεί διορία στο ανταλλακτήριο μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα για να επιβεβαιώσει ότι έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της αρχής, συμπεριλαμβανομένου της κατάργησης όλων των διαφημίσεων και των προωθητικών ενεργειών.

Το Binance πρέπει επίσης να καταστήσει σαφές στον ιστότοπο του, στα κανάλια κοινωνικών δικτύων και σε όλες τις άλλες επικοινωνίες του ότι δεν επιτρέπεται πλέον να λειτουργεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ως μέρος των ενεργειών της FCA, η ρυθμιστική αρχή διέταξε το Binance να εμφανίσει μέχρι την επόμενη Τετάρτη στον ιστότοπο της ότι «Η BIMANCE MARKETS LIMITED ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ στο ΗΒ. Η Binance Markets Limited πρέπει επίσης να «προστατεύει και να διατηρεί όλα τα αρχεία και / ή τις πληροφορίες...που σχετίζονται με όλους τους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου από τα συστήματά της »και να σταματήσουν τυχόν διαφημίσεις».

Η Binance Markets Limited δεν έχει εγκριθεί βάσει του καθεστώτος εγγραφής κρυπτονομισμάτων της FCA, το οποίο απαιτείται για εταιρείες με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν δραστηριότητα αναφορικά με τα ψηφιακά νομίσματα. Η εταιρεία είχε υποβάλει αίτηση για να εγγραφεί και να συμμορφωθεί με τη ρυθμιστική αρχή, αλλά προχώρησε σε ακύρωση τον προηγούμενο μήνα. Η ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε την αναίρεση της αίτησης- κατόπιν εκτεταμένης επικοινωνίας και υποχρεώσεων που απαιτούσε η αρχή.

Βασική προτεραιότητας της FCA για το εάν θα εγκριθούν τέτοιες αιτήσεις είναι ο έλεγχος πρακτικών για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι ως νόμιμος εκπρόσωπος είναι ο ίδιος ο CEO του ανταλλακτηρίου παγκοσμίως Changpeng Zhao.

Η κίνηση αυτή αντιπροσωπεύει την πιο επιθετική ρυθμιστική καταστολή του Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα των κρυπτονομισμάτων  εν μέσω ανησυχιών σχετικά με την πιθανή συμμετοχή της στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την απάτη. Το Binance απέσυρε την αίτηση που σχετίζεται με την οδηγία 5MLD για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες - στις 17 Μαΐου μετά από «εντατικές απαιτήσεις από τη FCA.

Δεν είναι όμως μόνο η απαγόρευση από το Ηνωμένο Βασίλειο που προβληματίζει τις αγορές… Μόλις την Παρασκευή το Binance ανακοίνωσε την απαγόρευση από το Οντάριο εν μέσω ρυθμιστικής καταστολής εκεί. Το Binance ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι όλοι οι χρήστες που είναι φορολογικοί κάτοικοι του Οντάριο πρέπει να κλείσουν όλες τις ενεργές θέσεις  τους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Η Επιτροπή Κινητών Αξιών του Οντάριο άρχισε να λαμβάνει νομικά μέτρα κατά των μη εγγεγραμμένων ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Bybit, Poloniex και Kucoin.

Αντίστοιχα, ο Οργανισμός Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Ιαπωνίας (FSA) εξέδωσε προειδοποίηση κατά του ανταλλακτηρίου Binance την Παρασκευή, υπενθυμίζοντας πως το ανταλλακτήριο δεν έχει προχωρήσει σε εγγραφή. Η FSA στην ανακοίνωση της επισημαίνει ότι το  Binance παρέχει υπηρεσίες στην Ιαπωνία, παρά το γεγονός ότι δεν έχει άδεια να το πράξει.

Η νέα προειδοποίηση της FSA έρχεται τρία χρόνια αφότου εξέδωσε παρόμοια ειδοποίηση εναντίον του Binance τον Μάρτιο του 2018. Τότε, η ρυθμιστική αρχή είπε ότι το Binance θα αντιμετώπιζε ποινικές κατηγορίες εάν συνέχιζε να δραστηριοποιείται χωρίς άδεια. Αυτό ανάγκασε το ανταλλακτήριο να μετακινήσει τα κεντρικά του γραφεία από τη χώρα, μετακομίζοντας επίσημα στη Μάλτα (προτού τελικά υιοθετήσει μια "αποκεντρωμένη" δομή). Τον περασμένο μήνα, η FSA Ιαπωνίας εξέδωσε επίσης προειδοποίηση κατά του Bybit, λέγοντας ότι το ανταλλακτήριο παραγώγων κρυπτονομισμάτων δεν είναι εγγεγραμμένο και εξακολουθεί να λειτουργεί παράνομα στη χώρα.

Παρά την ανακοίνωση το $ΒΝΒ (το κρυπτονόμισμα του ανταλλακτηρίου) σημειώνει ασθενή πτώση 0.4%, και βρίσκεται στην τέταρτη θέση του πίνακα κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων στα $42.3 δις. Παρόλο που φαίνεται οι περιορισμοί να ξεκινούν από το Binance, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν όλα τα offshore ανταλλακτήρια όπως το Huobi, OKEX, Kucoin, Bitfinex, Poloniex, Crypto, FTX, Gate, Hotbit, Bittrex, Bitcoin.com μεταξύ πολλών άλλων, ωστόσο φυσικά οι νομοθέτες ξεκινούν με τα μεγαλύτερο. Μένει να δούμε την στάση των αρχών έναντι των αποκεντρωμένων ανταλλακτηρίων, αλλά και τις κυρώσεις που θα επιβληθούν σε πιθανούς παραβάτες.