Αρνητικό γύρισμα στην Wall Street με πίεση από την τεχνολογία

Αρνητικό γύρισμα στην Wall Street με πίεση από την τεχνολογία

Σε αρνητικό έδαφος πέρασαν οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς μετά τα ρεκόρ που σημείωσαν στο άνοιγμα, καθώς έκαναν την εμφάνισή τους πωλητές στους τεχνολογικούς κολοσσούς αντισταθμίζοντας το θετικό κλίμα από τη σταθερή πορεία που δείχνει ο πληθωρισμός στη χώρα και τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα που συνεχίζουν να ανακοινώνονται.

Ειδικότερα, οι τίτλοι των Amazon, Apple, Alphabet, Microsoft, Facebook και Netflix, εμφανίζουν όλοι αρνητικά πρόσημα ασκώντας πίεση στο σύνολο της αγοράς.

Σε αυτό το κλίμα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones πλέον υποχωρεί κατά 0,1% και κινείται στις 31.363 μονάδες, ενώ προηγουμένως είχε ανέλθει ενδοσυνεδριακά έως και το νέο ρεκόρ των 31.509 μονάδων.

Παρομοίως, ο διευρυμένος S&P 500 διέγραψε τα δικά του κέρδη και σημειώνει πτώση 0,23% στις 3.902, όπως και ο Nasdaq που εμφανίζει ακόμα μεγαλύτερες απώλειες 0,45% κινούμενος στις 13.947 μονάδες.

Σημειώνεται πάντως ότι νωρίτερα ακόμα ένα ρεκόρ είχε έρθει σήμερα από τον Russell 2000 της χαμηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος ενισχύεται σήμερα κατά 0,5% αλλά εντός εβδομάδας έχει σημειώνει άνοδο 11%.

Σημαντική ώθηση στην πορεία της αγοράς έδωσαν αρχικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Ιανουάριο που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να διατηρεί τη σταθερή του πορεία έχοντας ενισχυθεί κατά 0,3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, κινούμενος εναρμονισμένος με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Την ίδια ώρα τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται αυτή την περίοδο συνεχίζουν να παρέχουν σημαντική στήριξη, με τη μετοχή της Twitter να πραγματοποιεί σήμερα άλμα 10%, αφότου ανακοίνωσε ότι στο τέλος του τετάρτου τριμήνου του 2020 έφθασε τους 192 εκατομμύρια ενεργούς καθημερινούς χρήστες, που μπορούν να δουν διαφημίσεις (monetizable daily active users-mDAU), κατά 26% περισσότερους σε σχέση με πριν ένα έτος.

Καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα ανακοίνωσαν και οι Lyft, Cisco Systems, Mattel και Yelp, ενισχύοντας επίσης το επενδυτικό κλίμα.

Τέλος, διατηρείται η αισιοδοξία για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, το οποίο συζητείται αυτή την περίοδο στο Κογκρέσο. Παρόλο που εκτιμάται ότι το τελικό ύψος του πακέτου θα είναι μικρότερο από τα 1,9 τρισ. δολάρια που προβλέπει, οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη δρομολογήσει διαδικασίες για να το προωθήσουν χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι έχουν εκφράσει έντονες αντιδράσεις.