7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Αρνητικό γύρισμα στη Wall Street υπό τους φόβους για τον πληθωρισμό

Αρνητικό γύρισμα στη Wall Street υπό τους φόβους για τον πληθωρισμό

Αλλαγή προσήμων έφεραν στην αμερικανική αγορά τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη που έδειξαν απροσδόκητη ισχυρή πτώση του δείκτη με δυσαρέσκεια των πολιτών για την αύξηση των τιμών, αλλάζοντας άρδην το αρχικά θετικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί από την επίσης απροσδόκητη αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης που είχε βρεθεί ξανά πάνω από τις 35.000 μονάδες πλέον κινείται στις 34.882 μονάδες με πτώση 0,3%, ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 υποχωρεί επίσης κατά 0,26% και βρίσκεται στις 4.348 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που έπειτα από τα αρχικά κέρδη πλέον σημειώνει απώλειες 0,3% κινούμενος στις 14.502 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones κινείται οριακά σε θετικό έδαφος πλέον όντας στο +0,06%, ο S&P 500 έχει απώλειες 0,48%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,35%.

Ώθηση στη συνεδρίαση έδωσαν αρχικά τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Ιουνίου, που δημοσίευσε το υπουργείο Εμπορίου λίγο πριν το καμπανάκι της έναρξης και έδειξαν αύξηση κατά 0,6% την ώρα που αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν μία πτώση της τάξεως του 0,4%.

Σημειώνεται μάλιστα ότι εξαιρουμένων των πωλήσεων αυτοκινήτων, οι υπόλοιπες πωλήσεις κατέγραψαν άλμα 1,3% όταν οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μικρή αύξηση κατά 0,4%.

Την ίδια ώρα αναθεωρήθηκαν καθοδικά οι λιανικές πωλήσεις του Μαΐου στο -1,7% από το - 1,3% που είχε αναφερθεί αρχικά, ενώ υπενθυμίζεται ότι χτες οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν σε χαμηλό πανδημίας στις 360.000 αν και λίγο πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Λίγο αργότερα ωστόσο δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη αλλάζοντας πλήρως το κλίμα, καθώς ο δείκτης υποχωρήσε στις 80,8 μονάδες το πρώτο μισό του Ιουλίου, το χαμηλότερο επίπεδο όπου έχει από τον Φεβρουάριο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η τελική ανάγνωση του Ιουνίου είχε δείξει τον δείκτη στις 85,5 μονάδες ενώ οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να κινηθεί ανοδικά στις 86,5.

Όπως ανέφερε δε ο επικεφαλής της έρευνας, Ρίτσαρντ Κέρτιν, «τα παράπονα των καταναλωτών σχετικά με την αύξηση των τιμών σε σπίτια, οχήματα και τα διαρκή είδη οικιακής χρήσης έχουν φτάσει ιστορικό υψηλό».

Παρόλα αυτά, στην κορυφή του Dow Jones βρίσκεται η μετοχή της Home Depot με κέρδη 1%, ενώ η Intel που σημείωνε άνοδο 1,6% έπειτα από δημοσιεύματα που την εμφανίζουν να βρίσκεται σε συνομιλίες για την εξαγορά της GlobalFoundries έναντι 30 δισ. δολαρίων, πλέον έχει περάσει σε αρνητικό πρόσημο.

Γενικότερα, οι μετοχές της λεγόμενης κυκλικής οικονομίας δείχνουν να στηρίζουν τη σημερινή συνεδρίαση με τον ταξιδιωτικό κλάδο να ανακάμπτει. Σε αυτό το κλίμα, η μετοχή της Delta Air Lines ενισχύεται κατά 0,5%, όσο και η Royal Caribbean από το χώρο της κρουαζιέρας, αν και οι δύο έχουν ψαλιδίσει κατά πολύ τα κέρδη τους.