Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος ξεκίνησαν την εβδομάδα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά τα ιστορικά υψηλά της περασμένης, την ώρα που ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της, ενώ η Βρετανία χαλαρώνει περαιτέρω τους περιορισμούς της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,3% στις 435 μονάδες, με πίεση από τον τραπεζικό κλάδο που χάνει 0,8%

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ουσιαστικά αμετάβλητος παραμένει ο γερμανικός DAX ο οποίος κινείται στις 15.231 μονάδες, στην Γαλλία ο CAC 40 υποχωρεί κατά 0,14% και βρίσκεται στις 6.160 μονάδες, ενώ απώλειες 0,6% καταγράφει ο βρετανικός FTSE 100 κινούμενος στις 6.872 μονάδες.

Στην περιφέρεια, με πτώση 0,7% διαπραγματεύεται ο ισπανικός IBEX 35 που βρίσκεται στις 8.504 μονάδες, ωστόσο ο FTSE MIB ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,12% στις 24.460 μονάδες.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι αναμένει ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, ωστόσο επανέλαβε ότι δεν προβλέπεται αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας το προσεχές διάστημα καθώς διατηρούνται οι κίνδυνοι λόγω πανδημίας.

«Ο κύριος κίνδυνος για την οικονομία μας επί του παρόντος είναι πραγματικά αν η πανδημία θα εξαπλωθεί ξανά», ανέφερε συγκεκριμένα, και πρόσθεσε ότι «νομίζω ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να αυξήσουμε τα επιτόκια φέτος».

Σε εταιρικό επίπεδο, η ελβετική εφημερίδα SonntagsZeitung ανέφερε χθες, Κυριακή, ότι η Credit Suisse βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών της χώρας για τη σχέση της με την Greensill μήνες προτού η τράπεζα αναγκαστεί να ρευστοποιήσει 10 δισ. δολάρια σε κεφάλαια συνδεδεμένα την Greensill.

Στο μέτωπο της πανδημίας, ανοίγουν ξανά από σήμερα στη Βρετανία καταστήματα, κομμωτήρια, γυμναστήρια και οι κήποι των παμπ, με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να έχει περιγράψει την κίνηση αυτή ως «ένα μεγάλο βήμα» προς την ελευθερία από τους περιορισμούς του κορονοϊού.