Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές υπό τον φόβο για εμπορικό πόλεμο

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές υπό τον φόβο για εμπορικό πόλεμο

Αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την κλιμάκωση των εντάσεων στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας μετά την απόφαση Τραμπ να συμπεριλάβει σε «μαύρη λίστα» τον κινεζικό κολοσσό των τηλεπικοινωνιών Huawei.

Ειδικότερα, χθες ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο η κυβέρνησή του κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ως προς τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και αναγγέλλει τη λήψη μέτρων για την προστασία τους. Σύμφωνα με το διάταγμα, απαγορεύεται σε αμερικανικές εταιρείες η χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια, όπως αυτός που παρέχει η Huawei η οποία συμπεριλαμβάνεται σε σχετική λίστα που κατάρτισε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του Πεκίνου ωστόσο, η εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία» του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος απάντησε σε υψηλούς τόνου, με πρωτοσέλιδο άρθρο της να υποστηρίζει ότι ο εμπορικός πόλεμος δεν πρόκειται να γονατίσει την Κίνα, αλλά αντιθέτως η χώρα θα βγει ενισχυμένη από αυτόν. 

Σ'' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,36% στις 381.51 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να έχουν κινηθεί σε αρνητικό έδαφος.

Σ'' αυτό το κλίμα, απώλειες κατέγραψε ο βρετανικός FTSE 100 αξίας 0,07% στις 7.307 μονάδες ενώ σε αντίστοιχο κλίμα κινήθηκε και ο DAX της Γερμανίας που έχασε κατά 0,58% στις 12.150 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, καθοδικά κινήθηκε και ο CAC 40 με πτώση 0,18% στις 5.401 μονάδες.

Στην περιφέρεια, σε αρνητικό έδαφος κατευθύνθηκε και η Ιταλία με τον FTSE MIB να «κλείνει» με απώλειες κατά 0,22% στις 20.978 μονάδες όπως και η Ισπανία με τον IBEX 35 να υποχωρεί κατά 0,26% στις 9.223 μονάδες.

Τέλος, αρνητικά πρόσημα παρουσίασε και ο PSI 20 στην Πορτογαλία που έχασε κατά 0,21% στις 5.092 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Thomas Cook υποχώρησε σχεδόν κατά 40%, αγγίζοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2012 μετά την ανακοίνωση της Citigroup ότι υποβάθμισε τη μετοχή σε «sell» μετά την τελευταία προειδοποίηση της εταιρείας για την κερδοφορία της.