Απώλειες στις ευρωαγορές με τον εμπορικό πόλεμο να κλιμακώνεται

Απώλειες στις ευρωαγορές με τον εμπορικό πόλεμο να κλιμακώνεται

Καθοδικές κινήσεις ακολουθούν σήμερα οι βασικοί δείκτες στις ευρωαγορές με το κλίμα παραμένει βαρύ στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, μετά την πρόσφατη εκατέρωθεν επιβολή δασμών, αλλά και τις απειλές που αντάλλαξαν οι δύο πλευρές. Παρά δε τις διαβεβαιώσεις ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, το φάντασμα του γενικευμένου εμπορικού πολέμου πλανάται πάνω όχι μόνο πάνω από τις δύο χώρες, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Παράλληλα, οι επενδυτές επικεντρώνονται στην απόφαση της Ουάσινγκτον να δώσει εντολή για εκκένωση των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών στο Ιράκ από «το μη αναγκαίο προσωπικό» – ενώ λίγο αργότερα, Γερμανία και Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν προσωρινά την εκπαίδευση των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων.

Οι εξελίξεις αυτές ερμηνεύθηκαν ως αποτέλεσμα της ανησυχίας που υπάρχει για θερμό επεισόδιο» στον Περσικό Κόλπο, ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν, με πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας και του Ισραήλ.

Σ΄αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός  Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,30% στις 376.78 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Στα ταμπλό, απώλειες καταγράφει ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,22% στις 7.264 μονάδες ενώ σε ανάλογο κλίμα κινείται και ο DAX της Γερμανίας που χάνει κατά 0,50% στις 12.029 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, αρνητικά πρόσημα εμφανίζει και ο CAC 40 με πτώση 0,43% στις 5.346 μονάδες.

Στην περιφέρεια, καθοδικά κινείται και η Ιταλία με τον FTSE MIB να υποχωρεί κατά 0,32% στις 20.765 μονάδες όπως και η Ισπανία με τον IBEX 35 να σημειώνει απώλειες αξίας 0,21% στις 9.135 μονάδες.

Τέλος, σε θετικό έδαφος κινείται ο PSI 20 στην Πορτογαλία που ενισχύεται κατά 0,44% στις 5.130 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι συντηρητικοί της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι δήλωσαν την Τετάρτη ότι θα ψηφίσουν τη συμφωνία διαζυγίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα τεθεί στο κοινοβούλιο για τέταρτη φορά τον επόμενο μήνα.