Αρνητικά πρόσημα με το βλέμμα στις εξελίξεις σε ΗΠΑ - Ιράν

Αρνητικά πρόσημα με το βλέμμα στις εξελίξεις σε ΗΠΑ - Ιράν

Με απώλειες ολοκλήρωσαν σήμερα τις συναλλαγές τους οι βασικοί δείκτες στη Wall Street μετά το χθεσινό μετά το χθεσινό ιστορικό υψηλό του S&P 500 που σημείωσε το πρώτο ρεκόρ από τον περασμένο Απρίλιο, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την κατάρριψη αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) από το Ιράν.

Συγκεκριμένα, τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στο Ιράν και στις εξελίξεις μετά τη νέα ένταση που προέκυψε με την κατάρριψη μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, ο πρόεδρος Τραμπ ενέκρινε χθες την διεξαγωγή πληγμάτων εναντίον του Ιράν, αλλά ακύρωσε άμεσα τη διαταγή του.

«Ήμασταν έτοιμοι να ανταποδώσουμε σε 3 διαφορετικούς στόχους και όταν ρώτησα πόσοι θα πεθάνουν, μου απάντησε 150 άνθρωποι ένας στρατηγός», έγραψε χαρακτηριστικά Ντ. Τραμπ. «Δέκα λεπτά πριν την επίθεση την σταμάτησα, καθώς δεν ήταν η κατάλληλη απάντηση στην κατάρριψη του μη επανδρωμένου drone μας», δήλωσε, μέσω Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά της η Τεχεράνη έδωσε νέες διαστάσεις στην κατάρριψη του αμερικανικού drone, καθώς με δηλώσεις του ανώτερο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης υποστήριξε ότι θα μπορούσαν να καταρρίψουν και αμερικανικό αεροσκάφος με 35 επιβαίνοντες που βρισκόταν στην περιοχή, αλλά δεν το έκαναν.

Σημειώνεται, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν τη διεξαγωγή συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Ιράν, έγινε σήμερα γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πρόθυμος να έχει συνομιλίες με τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν, τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ή με τον πρόεδρο της χώρα ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θέτει προϋποθέσεις για τις συνομιλίες με το Ιράν.

Σ'' αυτό το κλίμα καθοδικά κινήθηκε ο βιομηχανικός Dow Jones που υποχώρησε κατά 0,13% στις 26.705 μονάδες όπως και ο S&P 500 που έχασε κατά 0,12% στις 2.946 μονάδες.

Τέλος, αρνητικά πρόσημα εμφάνισε και ο τεχνολογικός Nasdaq με απώλειες αξίας 0,24% στις 8.011 μονάδες.