Αρνητικά πρόσημα μετά τα νομοσχέδια για το Χονγκ Κονγκ

Αρνητικά πρόσημα μετά τα νομοσχέδια για το Χονγκ Κονγκ

Ελεγχόμενες πιέσεις δέχονται οι περισσότεροι δείκτες στην Ευρώπη σήμερα, στον απόηχο των νομοσχεδίων υπέρ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ που επικύρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ εγείροντας φόβους για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,15% και κινείται στις 409,2 μονάδες, με τον ευρέως εκτεθειμένο σε ζητήματα διεθνούς εμπορίου κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών να εμφανίζει τις μεγαλύτερες απώλειες με πτώση 0,7%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX πέφτει 0,34% και βρίσκεται στις 13.242 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει πτώση 0,33% στις 5.911 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που υποχωρεί κατά 0,47% στις 7.393 μονάδες.

Σε παρόμοιους ρυθμούς κινείται και ο ιταλικός FTSE MIB στην περιφέρεια, ο οποίος βρίσκεται στις 23.446 μονάδες με πτώση 0,16%, ωστόσο καλύτερη αντίδραση στις πιέσεις εμφανίζει ο ισπανικός IBEX 35 που εμφανίζει θετικό πρόσημο με οριακά κέρδη 0,03% στις 9.363 μονάδες.

Στη βασική είδηση που επηρεάζει την επενδυτική ψυχολογίας, τα δύο νομοσχέδια που ενέκρινε τη προηγούμενη εβδομάδα το κογκρέσο των ΗΠΑ με πλειοψηφίες που πρακτικά δεν επέτρεπαν στον Ντ. Τραμπ να προβάλει βέτο, όπως ζητούσε η κινεζική διπλωματία, προβλέπουν μεταξύ άλλων την επιβολή κυρώσεων σε βάρος κινέζων αξιωματούχων που θεωρείται πως ενέχονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ.

Επιπλέον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα αξιολογεί κάθε χρόνο και θα ενημερώνει το Κογκρέσο για το εάν κρίνει πως το Χονγκ Κονγκ διατηρεί βαθμό αυτονομίας τέτοιο που επιτρέπει τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος το οποίο του έχει παραχωρηθεί από την Ουάσινγκτον.

Η επικύρωση των δύο νομοσχεδίων από τον Τραμπ ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με το Πεκίνο, τη στιγμή που οι διμερείς διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου δημιουργούσαν προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Σε αυτό το κλίμα, με απώλειες είχαν κινηθεί νωρίτερα και οι βασικοί ασιατικοί δείκτες, με τους κινεζικούς Shanghai Composite και Shenzhen component να κλείνουν με πτώση κατά 0,47% και 0,27% αντίστοιχα.

Πίσω στην Ευρώπη και τις εταιρικές αποδόσεις, η μετοχή της Virgin Money πραγματοποιεί άλμα σχεδόν 10% έπειτα από την επιβεβαίωση του outlook της για το 2020, παρά το γεγονός ότι έχασε τους στόχους κερδών για το 2019 και δεν απέδωσε μέρισμα.

Αντίθετα, η Johnson Matthey βλέπει την μετοχή της να πέφτει κατά 2% έπειτα από αλλαγή του σήματος στον τίτλο της από την JP Morgan.