Αρνητικά οι ευρωαγορές εν αναμονή νέων εταιρικών αποτελεσμάτων

Αρνητικά οι ευρωαγορές εν αναμονή νέων εταιρικών αποτελεσμάτων

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται σήμερα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας καθώς είχαν παραμείνει κλειστές την Παρασκευή αλλά και χτες Δευτέρα εξαιτίας του Πάσχα των Καθολικών. Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις εξελίξεις γύρω από το πετρέλαιο και αναμένουν τη δημοσίευση νέων αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε τη Δευτέρα να βάλει τέλος στις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε οκτώ χώρες να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο, με στόχο «να εκμηδενισθούν οι εξαγωγές» ιρανικού πετρελαίου, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.

Από την αρχή Μαΐου, οι χώρες αυτές -η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Ιταλία και η Ελλάδα- θα είναι εκτεθειμένες σε αμερικανικές κυρώσεις, αν συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο.

Τον Νοέμβριο, οι ΗΠΑ επανέφεραν σε ισχύ τις κυρώσεις που στοχοθετούν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, αφού ο Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 υποχωρεί 0,17% στις 389,80 μονάδες με τα μεγάλα χρηματιστήρια και τους περισσότερους τομείς να κινούνται καθοδικά.

Ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,09% στις 12.211 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,12% στις 5.573 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται ανοδικά 0,38% στις 7.487 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κινείται καθοδικά 0,09% στις 21.942 μονάδες, και ο ισπανικός IBEX καταγράφει απώλειες 0,42% στις 9.541 μονάδες.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, αναμένονται αργότερα σήμερα τα αποτελέσματα της Vinci ενώ αξίζει να σημειωθεί πως περίπου 150 εταιρείες του δείκτη S&P 500 θα γνωστοποιήσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα αποτελέσματα τους