Αρνητές... διόρθωσης τα χρηματιστήρια;

Αρνητές... διόρθωσης τα χρηματιστήρια;

Η Όμικρον δεν δείχνει ικανή να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της οικονομίας και οι αναλυτές δεν φοβούνται – ακόμη τουλάχιστον – τον πληθωρισμό. Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη που ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους, όπως η Citi, η JPMorgan και η BlackRock, συνιστούν στους πελάτες τους να ακολουθήσουν τη στρατηγική «buy the dip», ποντάροντας ότι το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό πάρτι όλων των εποχών θα έχει συνέχεια.

Εδώ και καιρό τα χρηματιστήρια… αρνούνται να διορθώσουν. Την περασμένη Δευτέρα, ο Nasdaq κατάφερε το μεγαλύτερο comeback σε διάστημα σχεδόν δύο χρόνων, καθώς έκλεισε με κέρδη ενώ είχε βρεθεί να καταγράφει απώλειες της τάξης του 2,7%. Την ίδια ώρα, ο MSCI AC World και ο S&P 500, οι δείκτες που αντανακλούν περισσότερο από τον καθένα την τάση των παγκόσμιων μετοχών, ξεκίνησαν το 2022 με διαδοχικές απώλειες. Ειδικότερα, ο S&P 500 έγραψε πτωτικό σερί πέντε ημερών,  κάτι που έχει εξελιχθεί σε εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, αφού έχει να συμβεί από τον Σεπτέμβριο και προηγουμένως από τον Φεβρουάριο του 2021.

Η «επιστροφή» του τεχνολογικού Nasdaq και μάλιστα σε μία μεμονωμένη συνεδρίαση καθώς και οι απώλειες διαρκείας του S&P 500, μπορεί να μη λένε πολλά όμως αποτελούν μία καλή αφορμή για να επισημάνουμε και να εξετάσουμε το φαινόμενο της... άρνησης των αγορών να διορθώσουν. Παρατηρώντας κανείς την πορεία του S&P 500 τα τελευταία χρόνια θα δει ότι τα πτωτικά σερί σπανίζουν ενώ αντιθέτως τα ανοδικά σερί είναι τόσο συνηθισμένα που πλέον δεν προκαλούν καμία εντύπωση.

Αρχικά να πούμε ότι στις πέντε πτωτικές συνεδριάσεις μεταξύ 5-10 Ιανουαρίου 2022, ο S&P 500 έχει γράψει απώλειες της τάξης του 2,6%. Μέσα στο 2021, ο S&P 500 εμφάνισε μόλις δύο πτωτικά σερί 5 ημερών. Το ένα σημειώθηκε τον Φεβρουάριο με σωρευτικές απώλειες 1,5% και το δεύτερο τον Σεπτέμβριο με απώλειες 1,7%. Τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε ένα ακόμη πτωτικό σερί τεσσάρων ημερών και γι’ αυτό υπήρξαν ανησυχίες ότι ξεκινούσε η «Μεγάλη Διόρθωση» που όλοι περιμένουν αλλά δεν έρχεται. Ακόμη όμως και αν προσθέσουμε τις απώλειες των δύο πτωτικών σερί του Σεπτεμβρίου, αυτές δεν ξεπέρασαν το 4%.

Έχουμε να δούμε μεγάλη χρηματιστηριακή πτώση από τον Μάρτιο του 2020 όταν ξέσπασε η πανδημία και υπό πιο φυσιολογικές συνθήκες από τον Δεκέμβριο του 2018 και τα «Μαύρα Χριστούγεννα». Αντιθέτως, καταγράφηκαν εννέα μεγάλα ανοδικά σερί μέσα στο 2021 και γι’ αυτό τελικά η Wall Street ολοκλήρωσε το έτος με κέρδη 25%.

Σήμερα, και παρά την επιδείνωση του κλίματος εξαιτίας της Όμικρον, η Citi συμβουλεύει τους πελάτες της να αγοράσουν μετοχές ενώ JPMorgan και BlackRock τάσσονται υπέρ της στρατηγικής buy the dip, καθώς εκτιμούν ότι οι αγορές «αντέχουν» τις υψηλές αποτιμήσεις.

Οι αγορές κινούνται σήμερα με βάση δύο καταλύτες. Ο πρώτος και σημαντικότερος είναι το tapering της Fed και άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών, όπως της Bank of England. Η επιτάχυνση του tapering σηματοδοτεί το τέλος της άπλετης ρευστότητας, η οποία κράτησε ζωντανές τις αγορές σε κάθε δύσκολη περίοδο την τελευταία δεκαετία. Ο δεύτερος καταλύτης είναι ο πληθωρισμός.

Ο Τζερόμ Πάουελ της Fed υποσχέθηκε χθες, στην Επιτροπή Τραπεζικών Θεμάτων της Γερουσίας, ότι θα κάνει τα πάντα για να μην γίνει μόνιμο το φαινόμενο του αυξημένου πληθωρισμού. Ενός πληθωρισμού που στις ΗΠΑ αποκτά επικίνδυνες για την ανάκαμψη διαστάσεις καθώς νέα στοιχεία δείχνουν ότι εκτινάχθηκε τον Δεκέμβριο σε υψηλό 40 ετών. Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και το γεγονός ότι το διαθέσιμο εισόδημα παραμένει σχετικά υψηλό εξαιτίας των επιδομάτων και των πακέτων στήριξης, συντηρούν την έκρηξη των τιμών.

Μόνο με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μπορεί να αλλάξει το κλίμα. Ένα αισιόδοξο μήνυμα για την ανάπτυξη στέλνει ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας του κόσμου. Ο Τζέιμι Ντάιμον της JPMorgan, τόνισε στο πλαίσιο του ετήσιου επενδυτικού συνεδρίου της αμερικανικής τράπεζας, ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα δει το 2022 την υψηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων ετών.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές αναμένουν άνοδο των παγκόσμιων μετοχών και το 2022 παρά τις αντιξοότητες. Κλείνουμε υπενθυμίζοντας ότι τις περισσότερες φορές οι προβλέψεις των επενδυτικών οίκων απλώς δίνουν μια εικόνα της τρέχουσας τάσης. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία δεν έχουν καταφέρει καμία φορά να προβλέψουν στις αρχές του έτους το που θα βρεθούν στο τέλος του...