Αργεί η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας

Αργεί η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας

Προειδοποιήσεις για τις μεγάλες περικοπές των επενδύσεων στη Βιομηχανία στο τομέα της Ενέργειας απηύθυνε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), η οποία στην πρόσφατη έκθεσή της αναφέρει ότι οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται μπροστά σε μία αργή ανάκαμψη.

Το κύριο σενάριο της IEA στις πρόσφατες εκτιμήσεις για τον διεθνή κλάδο του πετρελαίου, προβλέπει πως οι τιμές του αργού θα ισορροπήσουν στα 80 δολάρια το βαρέλι το 2020, «με περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στη συνέχεια».

Επίσης η IEA, προέβλεψε ότι η ζήτηση θα ανακάμψει με βραδείς ρυθμούς μέχρι το 2020, αυξανόμενη κατά μέσο όρο κάθε χρόνο κατά 900.000 βαρέλια ημερησίως. Για να φτάσει έτσι, μέχρι το 2040, στα επίπεδα των 103,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως (έναντι 94,5 εκατ.  βαρελιών ημερησίως το 2015).

Η ΙΕΑ τονίζει επίσης ότι η αύξηση ζήτησης που θα σημειωθεί μετά το 2020 αναμένεται να μετριαστεί από τις υψηλότερες τιμές, καθώς και από τις προσπάθειες για σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων και τη «στροφή» σε εναλλακτικά καύσιμα.

Όπως δήλωσε στο CNBC ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA, Fatih Birol,  ο Οργανισμός δεν πίστευε ότι ήταν πιθανό το σενάριο όπου η τιμή του πετρελαίου θα έμενε «κολλημένη» στα 50 δολ. το βαρέλι για πολλά χρόνια.

Ο Birol, πρόσθεσε ότι η αύξηση παραγωγής του Ιράκ θα επιβραδυνθεί λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών, ενώ η ανάπτυξη στη Βραζιλία,  τον Καναδά και τη Ρωσία αναμένεται επίσης να παρουσιάσουν επιβράδυνση.

Όπως προέβλεψε η υπηρεσία, συλλογικά ΗΠΑ, ΕΕ και Ιαπωνία θα δουν τη ζήτησή τους για πετρέλαιο να πέφτει κατά περίπου 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2040.

"Όσον αφορά την εξαγωγή... η Μέση Ανατολή θα παραμείνει ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο Birol. Προσθέτοντας πως το Ιράν θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην παραγωγή πετρελαίου από τη στιγμή που αρθούν οι κυρώσεις, αλλά για να δούμε μια σημαντική επέκταση στη χώρα χρειάζεται να επενδύσει σημαντικά.