Αποτιμώντας τις εταιρίες του μεταλλευτικού κλάδου

Αποτιμώντας τις εταιρίες του μεταλλευτικού κλάδου

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Το τελευταίο διάστημα στα διεθνή χρηματιστήρια επικρατεί πανικός, ο οποίος προήλθε από τα αρνητικά νέα για την πορεία της κινεζικής οικονομίας. Θεωρείται πλέον δεδομένο πως η δεύτερη οικονομία στον κόσμο θα μειώσει ταχύτητα όσον αφορά την οικονομική της ανάπτυξη, κι αυτό είναι ικανό να «ταρακουνήσει» τα χρηματιστήρια.

Φυσικά και είναι αναμενόμενο πως, λίγο ή πολύ, θα επηρεαστούν όλες οι οικονομίες, καθώς μία μείωση του ΑΕΠ τους θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στο πρόβλημα του χρέους που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες. Ποιος όμως πλήττεται περισσότερο από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας; Μα φυσικά οι εταιρείες εξόρυξης, καθώς τα τελευταία χρόνια η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος καταναλωτής μετάλλων και πετρελαίου, με τα οποία στήριζε την βιομηχανική της παραγωγή και τις εξαγωγές της.

Παρακάτω θα παρουσιάσουμε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης και ενέργειας στον κόσμο, από θεμελιακής και χρηματιστηριακής πλευράς, σε μια προσπάθεια να έχουμε μία πληρέστερη εικόνα για το αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και πως αυτή είναι ικανή να επηρεάσει έναν ολόκληρο κλάδο. Φυσικά, όπως ισχύει στην οικονομία, όλα είναι αλυσίδα κι έτσι εκτός από τον κλάδο εξόρυξης σταδιακά θα επηρεαστούν λίγο ή πολύ κι άλλοι κλάδοι.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον παρακάτω πίνακα η εικόνα των μεγαλύτερων εταιρειών εξόρυξης δεν είναι και η καλύτερη...

Κι αυτό γιατί όλες οι υπό εξέταση εταιρείες εμφάνισαν για την χρήση του 2014 μείωση εσόδων, ενώ δύο από αυτές (Glencore και Anglo American) εμφάνισαν ζημίες. Επίσης δύο μόνο από αυτές (Rio Tinto και Vale) κατάφεραν να αυξήσουν τα καθαρά τους έσοδα κατά 78,09% και 12,50% αντίστοιχα.

Ακόμη, μόνο δύο από αυτές (BHP Billiton και Rio Tinto) εμφανίζουν payout ratio, το οποίο είναι ένα μέτρο σταθερότητας πληρωμής μερισμάτων στους μετόχους, ενώ στην περίπτωση της BHP Billiton (με payout ratio 192,84%) διακρίνουμε ότι η εταιρεία προτιμά να έχει τους μετόχους της ικανοποιημένους παρά να επενδύσει χρήματα τα οποία θα αποφέρουν στην εταιρεία μεγαλύτερα έσοδα.

Τέλος, ο λόγος ξένων προς ίδια κεφάλαια των εταιρειών του κλάδου, παρότι βρίσκεται σε λογικά πλαίσια, θα πρέπει οι εταιρείες να προβούν σε μερική ή ολική διαπραγμάτευση του χρέους τους εάν δεν θέλουν να βρεθούν προ απροόπτου σε μία μεγαλύτερη από ό,τι εκτιμούν μείωση των εσόδων τους.

Κι εάν η χρήση του 2014 δεν ήταν και τόσο καλή για τις εταιρείες εξόρυξης και ενέργειας, οι προβλέψεις για το 2016 δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό για την μελλοντική πορεία του κλάδου (όπως παρατηρούμε στον παρακάτω πίνακα).

Κι αυτό γιατί σχεδόν όλες οι εταιρείες αναμένεται να εμφανίσουν για το 2016 μείωση εσόδων, ενώ οι μόνες εταιρείες για τις οποίες υπάρχει θετική πρόβλεψη κερδών ανά μετοχή (EPS) είναι οι China Shenhua Energy και η Anglo American με 1,30 και 0,4092 αντίστοιχα, ενώ σε απόδοση πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς (outperform) βρίσκονται για το τρέχον έτος οι Rio Tinto, China Shenhua Energy και Glencore με τις υπόλοιπες η σύσταση να είναι διακράτηση.

Εκτός όμως από μια όχι και τόσο καλή χρονιά βάσει θεμελιωδών μεγεθών, οι εν λόγω εταιρείες δεν τα πήγαν και τόσο καλά και από χρηματιστηριακή άποψη. Κι αυτό γιατί (όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα) όλες ανεξαιρέτως οι μετοχές τους κατέγραψαν απώλειες για την χρονιά που μας πέρασε με την μεγαλύτερη να εμφανίζεται για την Anglo American με απώλειες 80,66%.

Εξάλλου αυτό φαίνεται και από την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών Anglo American, Rio Tinto, BHP Billiton και Glencore κατά τα έτη 2008, 2011, 2014 και τις πρώτες συνεδριάσεις του έτους (σύμφωνα με το παρακάτω γράφημα).

 

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Εξάλλου η βουτιά της κεφαλαιοποίησης των εταιρειών εξόρυξης τα τελευταία χρόνια γίνεται ακόμη περισσότερο ευδιάκριτη από τον δείκτη BWMING Index οποίος μετράει την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών εξόρυξης.

 

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό πως τα διεθνή χρηματιστήρια δεν πανικοβλήθηκαν άνευ λόγου και αιτίας μπροστά στο ενδεχόμενο μείωσης της ανάπτυξης στην Κίνα, καθώς μια μείωση του κινεζικού ΑΕΠ είναι ικανή να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε εταιρίες, κλάδους και οικονομίες, αυξάνοντας την ανεργία και όχι μόνο.