Αποτελέσματα εισηγμένων: Βγήκαν άμυνες, αλλά παραμένει ζημιογόνο το 60% των εταιρειών

Αποτελέσματα εισηγμένων: Βγήκαν άμυνες, αλλά παραμένει ζημιογόνο το 60% των εταιρειών

Διττή είναι η ανάγνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου αλλά κυρίως 3ου τριμήνου των 193 εισηγμένων εταιρειών που ανακοίνωσαν μεγέθη, καθώς για ακόμη μια φορά υπάρχει ανομοιογενής εικόνα, μεγάλες διαφοροποιήσεις, πολύ θετικά παραδείγματα αλλά το 60% των εταιρειών παραμένει ζημιογόνο!

Στο 9μηνο λοιπόν, από τις 193 επιχειρήσεις που ανακοίνωσαν μεγέθη μόνο οι 83 είναι κερδοφόρες ενώ 110 ζημιογόνες, ενώ 35 εταιρείες αύξησαν τα κέρδη τους, 28 τα μείωσαν, 20 «γύρισαν» από ζημιές σε κέρδη και 17 από κέρδη σε ζημιές.

Σύμφωνα με τη μελέτη του υπευθύνου ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνου Χατζηδάκη, ο συνολικός κύκλος εργασιών έφτασε στα 42,476,721 δισ. ευρώ, που μεταφράζεται σε μείωση 6% σε σχέση με το 9μηνο του 2014, τα λειτουργικά κέρδη έφτασαν στα 5,193,881 δισ, ευρώ (+10,9%) ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημιές 4,269,752 δισ. ευρώ ήτοι πτώση κατά 597,4%, εικόνα που οφείλεται κατά 80% στις τράπεζες!

Πάντως, τα γενικά συμπεράσματα και των αποτελεσμάτων είναι ότι τα κέρδη τα «μάζεψαν» λιγότερες εταιρείες, με θετικούς καταλύτες τα διυλιστήρια, τον τουρισμό, τα κόστη καυσίμων και τις ισοτιμίες, ενώ ως γνωστόν το 3ο τρίμηνο περιλαμβάνει τα capital controls και το κλείσιμο (για τρεις εβδομάδες) των τραπεζών, άρα είναι μια ιδιάζουσα περίοδος.

Όπως σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης, η αποτύπωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου του 2015 αποτελεί από μόνη της μια ειδική περίπτωση καταγραφής δεδομένων αφού ποτέ στην ιστορία των εισηγμένων εταιριών δεν έχει σημειωθεί για ένα τόσο παρατεταμένο χρονικό διάστημα μια τόσο σημαντική ποσοτική και ποιοτική ανωμαλία που να αφορά το σύνολο των εταιριών. Η επίπτωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων μπορεί να μην είχε την επίδραση που αρχικά είχε εκτιμηθεί στα πρώτα νούμερα υστέρησης του ΑΕΠ βάση των οποίων διενεργήθηκαν τα τεστ

αντοχής των τραπεζών (ύφεση -2,3% για το 2015) αφού οι περισσότερες εταιρίες που οδηγούν την κερδοφορία της αγοράς φαίνεται ότι είχαν προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πέρα από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων η χρήση του 2015 δουλεύει με διαφορετικό φορολογικό συντελεστή από το 2014.

Οι τρεις ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του εταιρικού φόρου δεν έχουν μόνο αριθμητικές επιδράσεις αλλά έχουν προβολές στην διαμόρφωση της στρατηγικής των εταιριών. Σε μια οικονομία που στο κοντινό μέλλον δεν διαφαίνεται η δυνατότητα νέας χρηματοδότησης από το

τραπεζικό σύστημα και οι περιορισμοί κεφαλαίων κάθε άλλο παρά διευκολύνουν την δραστηριότητα εντός της εγχώριας αγοράς, η ρευστότητα που παράγεται εκ των έσω αποτελεί το μοναδικό οξυγόνο που μπορεί να διατηρήσει την επιχείρηση σε μια ομαλή οργανική λειτουργία.

Επομένως οι επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον με μειωμένη ζήτηση και χαμηλή ορατότητα δεν έχουν λόγο να μην περιορίσουν την φορολογητέα ύλη και να αναστείλουν ενδεχομένως επενδυτικά σχέδια και μερίσματα όταν οι συνθήκες εξομαλυνθούν.

Τα αποτελέσματα αναλυτικά

Όπως προαναφέρθηκε ο τζίρος των εισηγμένων εταιριών στο εννάμηνο διαμορφώθηκε στα 42,5 δισ. ευρώ μειωμένος κατά 6%. Η μείωση στο τρίτο τρίμηνο ξεπέρασε το 12% (14,01 δισ. ευρώ έναντι 16,0 δισ. ευρώ) και οφείλεται στην σημαντική κάμψη του κατασκευαστικού κλάδου στο τρίτο τρίμηνο (πάνω από 11 ποσοστιαίες μονάδες) και του κλάδου διύλισης (-30%) το οποίο ωστόσο έρχεται μόνο ως αποτέλεσμα της κάμψης των τιμών του πετρελαίου (-50% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2014) αφού και τα δύο διυληστήρια λειτούργησαν στο όριο της ονομαστικής τους δυναμικότητας.

Από εκεί και πέρα όσες εταιρίες είχαν αυξημένη έκθεση στην ελληνική αγορά υπέστησαν και τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στο τζίρο τους: η μείωση της διαφημιστικής δαπάνης έγραψε κάμψη του τζίρου 12% στα ΜΜΕ, οι μειώσεις τσα ηλεκτρικά είδη ήταν σχεδόν διψήφιες, η μείωση στην κατασκευαστική δραστηριότητα περιόρισε τις ξυλουργικές και μεταλλουργικές εργασίες κ.ο.κ.

Τέλος, ο τζίρος του τριμήνου επηρεάζεται και από μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες όπως η διακοπή δραστηριοτήτων (λόγω πώλησης) από μια σειρά εταιρίες που έχουν ειδικό βάρος στο δραστηριοτήτων (λόγω πώλησης) από μια σειρά εταιρείες που έχουν ειδικό βάρος σύνολο: Inform Lycos, Frigoglass, MIG, Ιχθυοτροφεία κλπ.

Σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων (5,19 δισ. ευρώ) το εννεάμηνο μπορεί να γραφεί +11% ωστόσο το γ' τρίμηνο έχει κλείσει με απώλειες 6,6%. Και εδώ ωστόσο υπάρχουν στρεβλώσεις λόγω της μη συμμετοχής της Coca Cola και των ενοποιημένων αποτελεσμάτων της Βιοχάλκο που η παρουσία τους εξομαλύνει την τάση.

Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι η καθαρή εικόνα των λειτουργικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών είναι οριακή αφού εξαιρουμένων των διυλιστηρίων (>+220%) τα λειτουργικά κέρδη είναι μειωμένα κατά 1,3%. Οι θετικές επιδράσεις των μειωμένων τιμών των καυσίμων και η αυξημένη τουριστική κίνηση βοήθησαν τις εταιρίες μεταφορών να καταγράψουν ένα από τα καλύτερα εννεάμηνα

όλων των εποχών σε επίπεδο λειτουργικών κερδών (+35%) όπως και οι χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων που ώθησαν τα λειτουργικά κέρδη των θυγατρικών της Βιοχάλκο σε τριψήφιο ποσοστό ανόδου (+120%) χαμηλώνοντας αισθητά το κόστος πωληθέντων.

Πολύ ικανοποιητική εικόνα είχαν επίσης εξαγωγικές εταιρείες ή εταιρείες με παρουσία στο εξωτερικό από διάφορους κλάδους (Σαράντης, Τιτάν, Κυριακίδης, Ικτίνος, Folli Follie Group) οι οποίες έχουν ευνοηθεί και από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Το λειτουργικό περιθώριο αυξήθηκε κατά 80 μονάδες βάσης στο υγιές 12,7% στο τρίμηνο διατηρώντας σε ικανοποιητικά επίπεδα το περιθώριο του εννεαμήνου στο 12,2% (+185 μονάδες βάσης σε σχέση με το εννεάμηνο του 2014).

Κέρδη αν εξαιρεθεί η (μεγάλη) ζημιά των τραπεζών

Στην τελική γραμμή υπάρχουν πλέον και οι τράπεζες οι οποίες ναι μεν γράφουν το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών του τεστ αντοχής της ΕΚΤ στο εννεάμηνο (-4,84 δισ. ευρώ) ωστόσο το γ' τρίμηνο είναι κερδοφόρο κατά 964 εκατ. ευρώ έχοντας τις θετικές επιδράσεις της αναβαλλόμενης φορολογίας. Η αλλαγή του φορολογικού συντελεστή από το 26% στο 29% δεν επέδρασε όμως θετικά παντού και δεν

επέδρασε μόνο στις τράπεζες. Είναι χαρακτηριστική η διαφορετική επίδραση του αναβαλλόμενου φόρου στα δύο διυλιστήρια, στις θυγατρικές της Βιοχάλκο, σε ΕΥ?ΑΠ, OTE, Ελλάκτωρ αλλά και σε μικρότερες εταιρίες όπως ο Κορρές, η Καραμολέγκος κλπ.

Από το σύνολο των ζημιών των 4,18 δισ. εφόσον εξαιρεθουν οι τράπεζες η τελική γραμμή εμφανίζει κέρδη 571 εκατ. ευρώ (+59%). Η δεσπόζουσα θέση των διυλιστηρίων είναι υπεύθυνη για το ήμισυ σχεδόν αυτής της επίδοσης, καθώς η εξαίρεση του κλάδου ρίχνει το απόλυτο μέγεθος των κερδών του εννεαμήνου στα 293 εκατ. ευρώ (-41,6%). Το καθαρό περιθώριο κερδοφορίας κινείται πλέον στο 1,55% σε επίπεδο χρήσης, ελαφρώς υψηλότερα (1,73%).

Τι επηρέασε το γ' τρίμηνο

Τουρισμός, εξαγωγές, μειωμένη πιστωτική επέκταση και οι διακυμάνσεις ευρώ και πετρελαίου ήταν οι βασικές συνιστώσες που διαμόρφωσαν τάσεις στους ισολογισμούς των εισηγμένων εταιριών. Αναλυτικότερα:

Ενεργειακό κόστος: Η χρονιά κινείται πλέον με την δυναμική του χαμηλού κόστους καυσίμων. Η συνεισφορά του Τουρισμού μεγεθύνεται ενώ αποκτούν προβάδισμα οι εταιρίες παραγωγής ενέργειας καθώς και όλες οι εταιρίες που έχουν ως κόστος πωληθέντων τα παράγωγα του πετρελαίου.

Εμπορεύματα: Οι μεγάλες μειώσεις στις τιμές των εμπορευμάτων κατά το γ' τρίμηνο είχαν μικτό αποτέλεσμα καθώς ευνόησαν τους μεταποιητές και πίεσαν τα περιθώρια κερδοφορίας των παραγωγών.

Ισοτιμία Ευρώ/?ολαρίου: Συνέχισαν να επηρεάζονται αρνητικά οιεισαγωγείς, ειδικά όσοι βρίσκονται στο χώρο του λιανικού εμπορίου οι οποίοι φαίνεται ότι κράτησαν τα περιθώρια τους χαμηλά ώστε να μην χαθούν μερίδια αγοράς. Αντίθετα για όσες εταιρίες έχουν θυγατρικές στο εξωτερικό, παράγουν εμπορεύματα που αποτιμών ή έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό κατέγραψαν υψηλές επιδόσεις

Περιορισμοί κεφαλαίου: Είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των απαιτήσεων αλλά και την μείωση της ζήτησης σε εταιρίες που σχετίζονται με την κατασκευή, το λιανικό εμπόριο αλλά και σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Σε μικρομεσαίες εταιρίες οι μειώσεις στο τζίρο είναι πιο έντονες.

Τουρισμός: Ξενοδοχεία και Μεταφορές κατέγραψαν ένα από τα καλύτερα τρίμηνα όλων των εποχών. Οι αυξημένες αφίξεις βοήθησαν την διατήρηση της ζήτησης σε ικανοποιητικά επίπεδα στο λιανικό εμπόριο, στις μεταφορές και τα καύσιμα.

Εταιρικός φόρος: Μείωσε το καθαρό αποτέλεσμα που αποδίδεται στους μετόχους ενώ από την άλλη πλευρά δημιούργησε αναβαλλόμενες υποχρεώσεις.

Επισφάλειες/Απομειώσεις: Αναμενόμενα οι τράπεζες ενσωμάτων τα τεστ αντοχής στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο τα οποία ανακοινώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο α' δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Οι νέες προβλέψεις των τραπεζών κόστισαν περί τα 5 δισ. ευρώ στην τελική γραμμή του συνόλου της κερδοφορίας των εισηγμένων.