Απόσυρση των long και νέα πτώση στο Χ.Α. με μικρό τζίρο

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, 12:41
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την πιστοποίηση ότι τα ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια έχουν βγάλει το ελληνικό χρηματιστήριο από τις επενδυτικές τους προτεραιότητες κάνει και η σημερινή συνεδρίαση, με την αξία συναλλαγών να μειώνεται περαιτέρω, καθιστώντας ακόμη πιο ρηχή την αγορά.

Όλη αυτή η εβδομάδα είχε ως κύριο χαρακτηριστικό την κατακόρυφη μείωση της «καθαρής» αξίας συναλλαγών, ο μέσος όρος της οποίας κινείται κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την αδυναμία της αγοράς να αντιδράσει με αξιώσεις.

Σήμερα επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας είναι το «γύρισμα» των ευρωπαϊκών αγορών, που σημειώνουν πτώση έως 1,50%, εν μέσω πολλαπλών πολιτικοοικονομικών εξελίξεων σε χώρες όπως Βρετανία και Ιταλία, που δεν φέρνουν νηνεμία στις αγορές και διάθεση αύξησης ρίσκου.

Μάλιστα, απώλειες άνω του 1% καταγράφουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες Γερμανίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας, ενώ άνω του 1% χάνει και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., ύστερα από δύο διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις κινείται πτωτικά στις 641 μονάδες με απώλειες 1,07%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 10 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε πως χθες ο «καθαρός» - δηλαδή χωρίς πακέτα – τζίρος ήταν 32 εκατ. ευρώ, έναντι 33,20 εκατ. ευρώ στη συνεδρίαση της Τετάρτης, 25 εκατ. την Τρίτη και μόλις 22,60 εκατ. τη Δευτέρα.

Σχεδόν καθολικά πτωτική είναι η εικόνα στο χώρο του FTSE 25 καθώς μόνο η Grivalia Properties και η Lamda Development κινούνται σε θετικό έδαφος προς το παρόν. Στις τράπεζες, απώλειες άνω του 3% καταγράφει η Πειραιώς, 2,73% χάνει η Alpha Bank, η Εθνική -1,96% και η Eurobank -0,39%.

Στα μη τραπεζικά blue chips, απώλειες άνω του 1% καταγράφουν μετοχές όπως Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΔΕΗ (έχει αντίδραση +9% το προηγούμενο διήμερο) ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean Airlines, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ.

Στον Mid Cap σημαντικές πιέσεις δέχεται ο όμιλος Intracom, με τη μητρική να υποχωρεί άνω του 3%, την Intralot -4,90% και την Intracom Κατασκευές -2,28%. Σημαντικές πιέσεις άνω του 3% δέχεται η MIG, άνω του 2% χάνουν οι Cenergy Holdings, Ελλάκτωρ και Attica Bank, ενώ πλέον του 1% υποχωρούν οι J&P Άβαξ, MLS και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Reds, Paperpack, Profile, Μοτοδυναμική, ElvalHalcor, Inform Λύκος και Βιοτέρ. Στο σύνολο της αγοράς, μόνο 17 μετοχές ενισχύονται έναντι 54 που υποχωρούν.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα