Απορρόφηση πιέσεων και «γύρισμα» σε τράπεζες και Χ.Α.

Απορρόφηση πιέσεων και «γύρισμα» σε τράπεζες και Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Επάνοδος των long καταγράφεται σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς μολονότι στην πρώτη μιάμιση ώρα της συνεδρίασης υπήρξε «ουρά» πωλήσεων στις τράπεζες που οδήγησαν τον κλάδο έως το -3,50%, εντούτοις όχι μόνο απορροφήθηκαν όλες οι πιέσεις, αλλά κάποιες εκ των τραπεζών έφτασαν έως το +3,50%!

Βεβαίως, το trading είναι ιδιαίτερα αυξημένο σήμερα, οπότε και τα πρόσημα αλλάζουν εύκολα, κάτι που αποτυπώνεται, τόσο στις τράπεζες, όσο και στα υπόλοιπα blue chips.

Η αγορά έβγαλε σήμερα άμυνες και αναχώματα πιστοποιώντας ότι θέλει να κρατήσει τη ζώνη των 700 μονάδων, καθώς ο Γενικός Δείκτης στο ξεκίνημα έφτασε έως το χαμηλό των 705,93 μονάδων, όμως, αρχικά με τη στήριξη των μη τραπεζικών blue chips, υπήρξε αντίδραση από αυτό το σημείο.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 714 μονάδες με άνοδο 0,84%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται σε ελαφρώς ενισχυμένο τέμπο έναντι της περασμένης εβδομάδας φτάνοντας στα 32 εκατ. ευρώ.

Η αγορά καλείται να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα, ύστερα από το αδιέξοδο στο χθεσινό Euroworking Group, καθώς πέον όπως όλα δείχνουν το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και οι εκκρεμότητες της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης θα παραπεμφθούν στο άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Βεβαίως, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βρει λύση πρωτύτερα, σε συναντήσεις που θα έχει με τα τεχνικά κλιμάκια της Ε.Ε. ώστε να αποφορτίσει την κατάσταση. Άλλωστε, πλην της δόσης του 1 δισ. ευρώ, το θέμα είναι ευθέως πολιτικό, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά στο θέμα αυτό (προστασία 1ης κατοικίας) και γενικώς δε θέλει να στείλει αρνητικά μηνύματα στις αγορές.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, στις τράπεζες υπάρχει έντονη κινητικότητα, καθώς από το -3,50% αρχικά, πλέον η εικόνα έχει διαφοροποιηθεί. Κέρδη άνω του 2% καταγράφουν οι Πειραιώς και Eurobank, άνω του 1% κερδίζει η Εθνική, ενώ η Alpha Bank υποχωρεί κατά 0,72%.

Από εκεί και πέρα, καλή στήριξη στην αγορά εξ αρχής της συνεδρίασης δίνει ο ΟΤΕ που ενισχύεται άνω του 3%, με ισχυρό όγκο 650 χιλ. τεμάχια και τζίρο κοντά στα 7,5 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας τη συμπεριφορά απόλυτου leader στην αγορά. Θυμίζουμε πως την Πέμπτη είχε κάνει τζίρο 13 εκατ. ευρώ και την Παρασκευή 14,7 εκατ. ευρώ, δεσπόζοντας με έμφαση.

Στήριξη στο Γ.Δ. στην προσπάθεια διακράτησης της ευρύτερης ζώνης των 700 – 710 μονάδων και τα περισσότερα blue chips της πραγματικής οικονομίας, η πλειονότητα των οποίων κινείται θετικά.

Κέρδη άνω του 2% έχει η Grivalia Properties, ενώ άνω του 2% ενισχύονται οι ΕΛΠΕ και ΔΕΗ, ενώ κέρδη σημειώνουν και οι Coca Cola HBC, Jumbo, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil κ.α. Σε ήπια αρνητική τροχιά είναι τίτλοι όπως Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ.

Στον χώρο του Mid Cap ξεχωρίζει με άνοδο άνω του 4% η Κλουκίνας Λάππας, άνω του 3% κερδίζει η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, ενώ κέρδη σημειώνουν και οι Attica Bank, Ικτίνος, Intracom Holdings, Intrakat, Κέκροπας και Τεχνική Ολυμπιακή. Υποχωρούν οι J&P Άβαξ (-3,53%) και οι Νηρέας, MIG, MLS, Cenergy Holdigns και Πλαστικά Θράκης.

Στην ευρύτερη αγορά, κέρδη και κινητικότητα καταγράφεται σε τίτλους όπως ΑΝΕΚ, Κρέτα Φαρμ, Αλουμύλ, Προοδευτική, Profile και Έλτον, ενώ υποχωρούν οι Κλωστ. Ναυπάκτου, Βιοκαρπέτ, Μουζάκης (προέρχονταν από εντυπωσιακό 8ήμερο ράλι), Quality & Reliability, Σελόντα και Παπουτσάνης. Στο σύνολο της αγοράς, 55 μετοχές ενισχύονται έναντι 48 που υποχωρούν.