7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Απώλειες στο ΧΑ με πιέσεις από τα «βαριά χαρτιά» στο κλείσιμο

Απώλειες στο ΧΑ με πιέσεις από τα «βαριά χαρτιά» στο κλείσιμο

Η πρωινή ανοδική προσπάθεια στο Χρηματιστήριο Αθηνών αναχαιτίστηκε από τους πωλητές, οι οποίοι σταδιακά οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη να κλείσει στις 868,11 μονάδες, με απώλειες 1,38%.

Μάλιστα, η επικράτησή τους φάνηκε ιδιαίτερα αισθητή στο δεύτερο μισό, όταν και οι περισσότερες δεικτοβαρείς μετοχές μπήκαν σε αρνητικό έδαφος, αναγκάζοντας τον Δείκτη να κλείσει στα χαμηλά ημέρας.

Χαρακτηριστικό της διστακτικότητας είναι το γεγονός ότι οι 4 μετοχές του 25άρη που έκλεισαν ανοδικές δεν εμφάνισαν πρόσημο άνω του 1,24% (αυτό του ΟΛΠ), ενώ αντίθετα, ευρύτερες ήταν οι ζημιές για τις μετοχές της Viohalco (-4,8%), του Φουρλή (-4,58%) και της ΕΤΕ (-4%).

Ο όγκος συναλλαγών (86 εκατ. ευρώ) ήταν αρκετός για να φανεί η αδυναμία να προσπελαστούν οι 880 μονάδες του Γενικού Δείκτη, με τη μετοχή της Alpha να απορροφάει και πάλι το μεγαλύτερο μέρος (21,04 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων πακέτων ύψους 4,875 εκατ. ευρώ).

Πέρα από την εικόνα του Γενικού Δείκτη, οι λοιπές μετοχές δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν ως προς την ανοδική τους τάση, καθώς όπως έχει επισημανθεί οι περισσότερες δίδουν και ευκαιρίες τοποθέτησης σε «χαμηλότερη» αποτίμηση.

Μια ακόμα παρατήρηση που κρατάμε είναι η συνεχιζόμενη άμβλυνση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ (1,577% τρέχοντα επίπεδα), καθώς αυτή η μεταβλητή φαίνεται να αποτελεί καταλύτη για τις αποφάσεις των επενδυτών διεθνώς, τουλάχιστον όσον αφορά στο κλίμα που επικρατεί.

Έτσι, το ελληνικό Χρηματιστήριο κινήθηκε τις τελευταίες συνεδριάσεις αποκλειστικά επηρεαζόμενο από την ΑΜΚ της Alpha και τις εν γένει προεκτάσεις που μπορεί να έχει ένα τέτοιο εγχείρημα. Επομένως, οποιαδήποτε θετική εξέλιξη ως προς τους όρους της επικείμενης ΑΜΚ, κυρίως ιδωμένη αυτή σε σχέση με τους παλαιούς μετόχους και τα συμφέροντά τους, θα μπορούσε να δώσει την απαιτούμενη ώθηση και να επανέλθει το ανοδικό momentum.

Σήμερα, άλλες δύο μετοχές βρέθηκαν σε επίπεδα μεσοπρόθεσμων στηρίξεων είναι αυτές της Mytilineos και της ΚΡΙ ΚΡΙ. Αντίθετα, απογοήτευσε προσώρας η Jumbo και η Viohalco, διότι δεν κατάφεραν να βγάλουν αγοραστές στα επίπεδά τους, με αποτέλεσμα να κλείνουν στα stop τους.

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία για τις μετοχές τεχνολογίας, που με εξαίρεση αυτήν της Profile που έχει αποσυσχετιστεί πλήρως από την απόδοση του κλάδου, συνεχίζουν να υπεραποδίδουν του Δείκτη, και μάλιστα σε μια αρνητική βραχυπρόθεσμη συγκυρία.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.