Απώλειες στις ευρωαγορές λόγω Brexit και εμπορίου

Απώλειες στις ευρωαγορές λόγω Brexit και εμπορίου

Απώλειες κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή της έναρξης των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας.

Οι ελπίδες για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας εξανεμίστηκαν τη Δευτέρα, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ενέταξε σε «μαύρη» λίστα 28 κινεζικές εταιρείες για εικαζόμενη συμμετοχή στην καταπίεση Ουιγούρων στην επαρχία Xinjiang της Κίνας.

Πίσω στην Ευρώπη, ο βρετανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι «είναι ουσιαστικά αδύνατη μία συμφωνία για το Brexit, εάν η ΕΕ ζητήσει από τη Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση του μπλοκ».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το τηλεφώνημα είδε το φως της δημοσιότητας αφότου ένας αξιωματούχος του Τζόνσον, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού The Spectator, δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται για την κατάρρευση των συνομιλιών.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο, παρά τις προαναγγελίες που «μιλούσαν» για πτώση.

H είδηση δίνει κάποια ελπίδα ότι ίσως η αναμενόμενη συρρίκνωση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο δεν θα είναι τόσο απότομη. Σύμφωνα με το Reuters, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Ιούλιο, έναντι πρόβλεψης για πτώση κατά 0,1%.

Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,10% στις 378 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,76% στις 7.143 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,05% στις 11.970 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,18% στις 5.456 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 1,15% στις 8.940 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 1,14% στις 21.405 μονάδες.