Απώλειες στις ευρωαγορές μετά τις δηλώσεις Τραμπ για τη συμφωνία με την Κίνα

Απώλειες στις ευρωαγορές μετά τις δηλώσεις Τραμπ για τη συμφωνία με την Κίνα

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με μία πιθανή συμφωνία με την Κίνα για το εμπόριο μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές το 2020, εξανέμισαν γρήγορα τα αρχικά κέρδη, οδηγώντας τους περισσότερους δείκτες σε αρνητικό έδαφος.

Πιο αναλυτικά, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την πιθανότητα να περιμένει μέχρι να τελειώσουν οι εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ  για να συνάψει μια συμφωνία για το εμπόριο με την Κίνα, παρότι - όπως και ο ίδιος ανέφερε - οι Κινέζοι εταίροι επιθυμούν να κλείσει η συμφωνία άμεσα.

«Δεν έχω προθεσμία, όχι. Κατά κάποιο τρόπο νομίζω ότι είναι καλύτερο να περιμένουμε μέχρι μετά τις εκλογές, με την Κίνα», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Αλλά εάν θέλουν να συνάψουν μια συμφωνία τώρα, θα δούμε κατά πόσο θα είναι σωστή η συμφωνία, πρέπει να είναι σωστή». 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα θα συναφθεί μόνο εάν το θελήσει το ίδιος, αν και πιστεύει ότι τα πάει πολύ καλά στις συνομιλίες. «Τα πάω πολύ καλά σε ό,τι αφορά μια συμφωνία με την Κίνα, εάν θέλω να την πετύχω», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

«Δεν νομίζω ότι εξαρτάται από το εάν θέλουν εκείνοι να το πετύχουν, το θέμα είναι εάν θέλω εγώ να επιτευχθεί. Θα δούμε τι θα γίνει». Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχει ορίσει προθεσμία για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα και ότι είναι ίσως καλύτερα να περιμένει μέχρι μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2020.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωοπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε απώλειες 0,63% στις 398,48 μονάδες.

Στο Βερολίνο, τα αρχικά κέρδη του δείκτη DAX εξανεμίστηκαν γρήγορα, με τη συνεδρίαση να κλείνει οριακά με θετικό πρόσημο με άνοδο 0,19% στις 12.989,29 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε μεγάλες απώλειες 1,75% και διαμορφώθηκε στις 7.158,76 μονάδες, ενώ παρόμοια εικόνα κατέγραψε και ο γαλλικός δείκτης CAC 40 με πτώση 1,03% και διαμορφώθηκε στις 5.727,22 μονάδες.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB σημείωσε οριακά κέρδη 0,03% στις 22.736,52 μονάδες, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBΕX 35 έκλεισε με απώλειες 9.135,70 με απώλειες 0,22%.