Απώλειες στις ευρωαγορές μετά τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

Απώλειες στις ευρωαγορές μετά τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

Με πτώση ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα αναφορικά με την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη μετά την σταδιακή άρση του lockdown που επιβλήθηκε από τις κυβερνήσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 διαμορφώθηκε στις 340,26 μονάδες, με απώλειες 0,75%, με όλους τους επιμέρους τομείς να κλείνουν με αρνητικά πρόσημα.

Στην Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX έκλεισε στις 11.065 μονάδες, με πτώση 1,41%, ενώ ο γαλλικός δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.445 μονάδες, με πτώση 1,15%.

Στην Μεγάλη Βρετανία, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,86% κλείνοντας στις 6.015 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαμορφώθηκε στις 17.087 μονάδες, με απώλειες 0,73%.

Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 κατέγραψε οριακή άνοδο 0,03% στις 6,686 μονάδες.

Νωρίτερα, η IHS Markit ανακοίνωσε πως η επίδοση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη ήταν καλύτερη του αναμενόμενου καθώς η συρρίκνωση κινήθηκε σε χαμηλότερο ρυθμό από την συρρίκνωση ρεκόρ που καταγράφηκε τον Απρίλιο σε μια προσπάθεια της ευρωπαϊκής οικονομίας να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Ειδικότερα, στη μεταποίηση ο ΡΜΙ βρέθηκε στις 39,5 μονάδες από 33,4 τον Απρίλιο, ενώ ο ΡΜΙ υπηρεσιών ανήθλε στις 28,7 μονάδες από 12,0 έναν μήνα πριν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit, ο σύνθετος PMI άφησε πίσω του το χαμηλό όλων των εποχών με 13,6 μονάδες τον Απρίλιο και επανήλθε στις 30,5 μονάδες τον Μάιο με τους αναλυτές να κάνουν εκτιμήσεις για 24 μονάδες. Ο δείκτης παραμένει πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο των 50 μονάδων, καταγράφοντας τρίτη διαδοχική μηνιαία πτώση ενώ συνεχίζει να έχει έναν ρυθμό συρρίκνωσης που υπερβαίνει κάθε μεταβολή που έχει υπάρξει πριν την εμφάνιση του COVID-19.

Το προηγούμενο χαμηλό των 36,2 μονάδων είχε σημειωθεί κατά την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης τον Φεβρουάριο του 2009.

Παράλληλα, η IHS Markit ανακοίνωσε πως η οικονομία της Μ. Βρετανίας μείωσε το ρυθμό συρρίκνωσή της αυτόν τον μήνα μετά και την ισχυρή πτώση του Απριλίου, καθώς το σταδιακό άνοιγμα μετά το lockdown έδωσε μια «ανάσα» στη βρετανική δραστηριότητα. Ο δείκτης που μετρά τη δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών και στη μεταποίηση αυξήθηκε σε 28,9 από 13,8 τον Απρίλιο.

Ωστόσο, η IHS Markit, η εταιρεία που δημοσιεύει τα στοιχεία, σημείωσε ότι ο ρυθμός της ύφεσης παραμένει πολύ χειρότερος από οποιοδήποτε επίπεδο που είχε καταγραφεί κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Στη Γερμανία, ο δείκτης της IHS Markit ανήλθε στις 31,4 μονάδες μετά το ιστορικό ρεκόρ των 17,4 τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με αναλυτές του Reuters η πρόβλεψη ήταν για αύξηση σε 34,1. 

«Ο ρυθμός μείωσης της δραστηριότητας έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα επίπεδα του Απριλίου, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε πολύ μακριά από το συνηθισμένο επίπεδο και η πορεία προς την ανάκαμψη παραμένει ασαφής», δήλωσε ο οικονομολόγος της IHS Markit, Φιλ Σμιθ.

Τέλος, ο σύνθετος δείκτης PMI για τη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, ανήλθε στο 30,5 από 11,1 τον Απρίλιο.