Απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο Brexit

Απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο Brexit

Με απώλειες κινούνται οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στις εξελίξεις γύρω από το Brexit, έπειτα από το πράσινο φως που έλαβε χθες η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι από το υπουργικό της συμβούλιο για το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ.

Μάλιστα, σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής των 28 ηγετών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Νοεμβρίου, ενώ ήρθαν και οι πρώτες παραιτήσεις Βρετανών υπουργών εξαιτίας της διαφωνίας τους με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit.

Η αρχή έγινε από τον υπουργό για την Βόρεια Ιρλανδία, Σέλις Βάρα, και ακολούθησε η παραίτηση του Υπουργού Brexit Ντομινίκ Ραμπ, με τη βρετανική λίρα να πραγματοποιεί βουτιά 1,6% στον απόηχο των εξελίξεων. 

Αξίζει αν σημειωθεί πάντως ότι το βρετανικό χρηματιστήριο αντιδρά καλύτερα στις πιέσεις, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να εμφανίζει οριακές απώλειες 0,03% και να κινείται στις 7.029 μονάδες.

Ωστόσο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, που άνοιξε καταγράφοντας σημαντική άνοδο κατά 0,80%, πέρασε γρήγορα σε αρνητικό έδαφος και πλέον υποχωρεί κατά 0,46% στις 360,62 μονάδες,

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο CAC 40 στη Γαλλία εμφανίζει απώλειες 0,35% στις 5.051 μονάδες, όπως και ο γερμανικός DAX 30 που έχει περάσει επίσης σε αρνητικό έδαφος, έστω και οριακά κατά 0,06%, στις 11.402.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και ο ιταλικός FTSE MIB, που κινείται με απώλειες 0,6% στις 18.961 μονάδες, καθώς οι επενδυτές περιμένουν την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να μην τροποποιήσει τον προϋπολογισμό του 2019, επιμένοντας στην πρόβλεψη για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ.

Στην Ισπανία, τέλος, ο IBEX 35 χάνει επίσης 51 μονάδες ή 0,54% και κινείται στις 9.057 μονάδες.

Σημειώνεται ότι σε γενικότερο επίπεδο οι τιμές πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν, ενώ ενισχύονται οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης εν μέσω ελπίδων για πιθανή επαναπροσέγγιση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ με στόχο να τερματιστεί η εμπορική τους διαμάχη.

Το κλίμα ενισχύθηκε αφού η Κίνα επέδωσε γραπτή απάντηση στα αμερικανικά αιτήματα για μια σειρά εμπορικών μεταρρυθμίσεων ενόψει της αναμενόμενης συνάντησης μεταξύ του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ αργότερα αυτό τον μήνα.

Στα εταιρικά νέα οι Vivendi, Bouygues και Manchester United ετοιμάζονται να ανακοινώσουν κέρδη.