Απώλειες στις ευρωαγορές με πίεση από την Ιταλία

Απώλειες στις ευρωαγορές με πίεση από την Ιταλία

Με αρνητικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία με την αναμενόμενη παραίτηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε έδειξε να προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτές.

Ειδικότερα, ο κ. Κόντε ανακοίνωσε στη Γερουσία την υποβολή της παραίτησής του μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στο σώμα, κηρύσσοντας και επισήμως το τέλος της κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στη Λίγκα του Βορρά και το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ηγέτη της πρώτης και υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, επιρρίπτοντάς του όλη την ευθύνη για την πολιτική και κυβερνητική κρίση.

Σημειώνεται πάντως ότι παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού δεν θα οδηγήσει αυτόματα σε εκλογές, παρά τις επιδιώξεις του Σαλβίνι. Η κατάσταση πλέον περνά στα χέριο του προέδρου Ματαρέλα, ο οποίος θα αποφασίσει για τα περαιτέρω βήματα -και συγκεκριμένα, για το εάν και κατά πόσο θα δώσει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, που θα έχει τη στήριξη του Κινήματος Πέντε Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ολοκλήρωσε με απώλειες 0,68% και σχεδόν όλους του κλάδους του σε αρνητικό έδαφος.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία έφεραν σημαντικές πιέσεις στους δείκτες της περιφέρειας, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να καταγράφει απώλειες 1,11% και να κλείνει στις 20.485 μονάδες, ενώ ακόμα μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε οι ισπανικός IBEX 35 στην Μαδρίτη, που υποχώρησε στις 8.618 μονάδες με πτώση 1,32%.

Σε εταιρικό επίπεδο, απώλειες άνω του 2% σημείωσαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών  Ubi Banca και Banco BPM.

Σχετικά καλύτερη αντίδραση εμφάνισαν οι δείκτες στην κεντρική Ευρώπη, καθώς η προαναγγελία δημοσιονομικών και νομισματικών παρεμβάσεων τις τελευταίες ημέρες, έδειξε να δημιουργεί κάποιο ανάχωμα περιορίζοντας τις απώλειες. Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,55% και έκλεισε στις 11.651 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,5% στις 5.344 μονάδες. Τέλος, ο βρετανικός FTSE 100, με την αβεβαιότητα γύρω από το brexit να συντηρείται, έχασε 0,9% και υποχώρησε στις 7.125 μονάδες.