7ος χρόνος, ημέρα 2177η
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021

Απώλειες στις ευρωαγορές με βαρίδι την τεχνολογία

Απώλειες στις ευρωαγορές με βαρίδι την τεχνολογία

Με αρνητικά πρόσημα διαπραγματεύονται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες δεχόμενοι σημαντική πίεση από τον κλάδο της τεχνολογίας, καθώς η απότομη άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων έχει βάλει σε κλοιό πωλήσεων τις μετοχές ανάπτυξης του κλάδου παγκοσμίως, ενώ το κλίμα επιβαρύνεται περαιτέρω από τις νέες ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας της Κίνας.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,37% και κινείται στις 456 μονάδες με τον κλάδο της τεχνολογίας να σημειώνει απώλειες άνω του 2,5%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX κινείται με πτώση σχεδόν 1% και διαπραγματεύεται στις 15.423 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 1,5% και βρίσκεται στις 6.547 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που υποχωρεί κατά 0,6% κινούμενος στις 7.020 μονάδες.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημειώνει απώλειες 0,8% και κινείται στις 25.929 μονάδες, όπως και ο IBEX 35 στην Ισπανία ο οποίος βρίσκεται στις 8.940 μονάδες με πτώση 0,7%.

Τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν σήμερα στην Κίνα έδειξαν ότι η κερδοφορία των βιομηχανικών επιχειρήσεων της χώρας υποχώρησε για έκτο μήνα τον Αύγουστο, με την κρίση στον κλάδο της ενέργειας να συνιστά σημαντική απειλή για την παραγωγή.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, το ράλι που καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες οι τιμές του πετρελαίου με το brent να έχει ξεπεράσει πλέον τα 80 δολάρια το βαρέλι, στηρίζει τις εταιρείες του κλάδου που κινούνται ανοδικά μετριάζοντας σε κάποιο βαθμό τις ευρύτερες πιέσεις στις αγορές.

Θετική εικόνα παρουσιάζει και ο τραπεζικός κλάδος, καθώς η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων ενισχύει την προοπτική της κερδοφορίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ωστόσο η εξέλιξη πλήττει τον τομέα της τεχνολογίας ο οποίος περιλαμβάνει κατά βάση εταιρείες που αποτιμώνται για τις προοπτικές ανάπτυξής τους, κάτι που έχει ως προϋπόθεση την εύκολη πρόσβαση σε φτηνή χρηματοδότηση.

Κατά τα άλλα, στις πολιτικές εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, αναμένεται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες στην Γερμανία για το σχηματισμό κυβέρνησης, με το SPD που βγήκε πρώτο στην ψηφοφορία να εκτιμάται ότι θα συζητήσει με τους Πράσινους και τους Φιλεύθερους, έχοντας απορρίψει τη συγκρότηση ενός μεγάλου συνασπισμού με του χριστιανοδημοκράτες του CDU/CSU.

Τέλος, στα εταιρικά νέα της ημέρας, η ελβετική εταιρεία εξαρτημάτων υπολογιστών Logitech πραγματοποιεί βουτιά 8% αφότου η Morgan Stanley υποβάθμισε τον τίτλο τη σε “underweight”.

Παρομοίως, ο γερμανός κατασκευαστής μικροτσίπ ASM International σημειώνει απώλειες 4% παρά το γεγονός ότι αναβάθμισε το guidance για το τρίτο της τρίμηνο.