Απώλειες στις ευρωαγορές με ανησυχίες για την πανδημία

Απώλειες στις ευρωαγορές με ανησυχίες για την πανδημία

Πτωτικά κινούνται κατά πλειοψηφία οι κύριοι ευρωπαϊκοί δείκτες εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη έφερε νέα lockdown στις μεγαλύτερες οικονομίες της Γηραιάς ηπείρου, ενώ η εκστρατεία των εμβολιασμών συνεχίζει να μην κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς προς το παρόν.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,48% κινούμενος στις 420,98 μονάδες, με πίεση από τον τραπεζικό κλάδο που υποχωρεί κατά 1,4%, ενώ ο κλάδος της τεχνολογίας ενισχύεται κατά 2%.

Παρόμοια συμπεριφορά παρατηρείται και στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, όπου στο Λονδίνο ο FTSE 100 περνάει τώρα στα θετικά με άνοδο 0,06% στις 6.702 μονάδες, ενώ αρχικά σημείωνε πτώση μέχρι και 0,48%, ενώ ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη καταγράφει απώλειες 0,49% στις 14.590 μονάδες, και ο CAC 40 στο Παρίσι υποχωρεί 0,03% στις 5.943 μονάδες.

Παράλληλα, στην περιφέρεια ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,2% στις 8.373 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κινείται πλέον ανοδικά κατά 0,22% στις 24.167 μονάδες, ενώ στις πρωινές συναλλαγές υποχώρησε μέχρι και 0,54%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμόυ Υγείας (ΠΟΥ), πολλές περιοχές παγκοσμίως παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα καθώς τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού συνεχίζουν να διαδίδονται.

Ειδικότερα, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα παγκοσμίως, και συγκεκριμένα κατά 8% την προηγούμενη εβδομάδα. Στην Ευρώπη, όπου η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του COVID-19 η B.1.1.7 εξαπλώνεται εκθετικά, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 12%, γεγονός που οδήγησε τη Γερμανία να επεκτείνει το τρέχων lockdown ως τις 18 Απριλίου και τη Γαλλία να επιβάλει νέο lockdown διάρκειας ενός μήνα.

Σε εταιρικό επίπεδο, οι τίτλοι των ASML και ASM International ενισχύονται άνω του 5% ο καθένας, κεφαλαιοποιώντας τη γενικότερα θετική επενδυτική διάθεση για τους κατασκευαστές μικροτσίπ μετά την ανακοίνωση του γίγαντα του κλάδου Intel ότι θα ανανεώσει τα επενδυτικά της σχέδια.

Αντίθετα, βουτιά 10% πραγματοποιεί η μετοχή της ελβετική Dufry, αφότου έγινε γνωστό ότι ξεκινά εθελοντική προσφορά μετατροπής μετατρέψιμων ομολόγων το 2023.