Απώλειες στις ευρωαγορές λόγω σινο-αμερικανικής έντασης και κορονοϊού

Απώλειες στις ευρωαγορές λόγω σινο-αμερικανικής έντασης και κορονοϊού

Νέες απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη, καθώς οι ανησυχίες για τον κορονοϊό και η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, υπερέβησαν την αισιοδοξία που έφερε η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι απώλειες ήταν αναμενόμενες σήμερα καθώς οι ανησυχίες για την πανδημία επιστρέφουν στο προσκήνιο, ειδικά στις ΗΠΑ, όπου τα κρούσματα κορονοϊού ξεπερνούν τα 3,8 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και έχει αφήσει πίσω του σχεδόν 142.000 νεκρούς.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν περισσότερους από 1.000 θανάτους από το Covid-19 την Τρίτη, σύμφωνα το Reuters, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά από τις 10 Ιουνίου που η χώρα έφτασε σε αυτό το τραγικό ρεκόρ.

Στο μεταξύ, η εντολή της Ουάσιγκτον στο Πεκίνο να κλείσει το προξενείο της Κίνας στο Χιούστον κλιμακώνει και άλλο τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών, εγείροντας φόβους για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η εξέλιξη αυτή στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης των οικονομιών από την κρίση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.

Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε δύο Κινέζους ότι προσπάθησαν να αποσπάσουν πληροφορίες σχετικά με ένα πιθανό εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 373,44 μονάδες, με απώλειες 0,87%, με τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου να σημειώνει απώλειες άνω του 2%, παρασύροντας σε αρνητικά πρόσημα και τους υπόλοιπους, με εξαίρεση τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έχασε 0,51% κλείνοντας στις 13.104,25 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 1,32%, στις 5.037,12 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έχασε 1% και έκλεισε στις 6.207,10 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,60% και ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 1,39%.

Στα εταιρικά νέα, «άλμα» άνω του 14% κατέγραψε η μετοχή της Kingfisher, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο χάρη στην αύξηση που κατέγραψαν οι πωλήσεις της κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Αντιθέτως «βουτιά» 14% σημείωσε η μετοχή της Melrose, μετά την ανακοίνωση ζημιών στο β' τρίμηνο και την προειδοποίηση για περικοπές θέσεων εργασίας.