Απώλειες στις ευρωαγορές λόγω της έντασης στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ

Απώλειες στις ευρωαγορές λόγω της έντασης στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς η επιφυλακτικότητα των επενδυτών που οφείλεται ως επί το πλείστον στην ανησυχία για το μέλλον των σινοαμερικανικών σχέσεων λόγω του Χονγκ Κονγκ, οδήγησαν τις συνεδριάσεις σε αρνητικό έδαφος.

Πιο αναλυτικά, η ανησυχία αναφορικά με τις σχέσεις Πεκίνου-Ουάσινγκτον έχει επανέλθει στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες μετά την υπογραφή από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της νομοθεσίας που πέρασε πρόσφατα το Κογκρέσο υπέρ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ.

Η αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης ήταν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, με το Πεκίνο να κατηγορεί τις ΗΠΑ για παρεμβάσεις στα εσωτερικά του, τονίζοντας ότι «οι κακόβουλες προθέσεις» των ΗΠΑ θα πέσουν στο κενό και προειδοποιώντας ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει σε «αυστηρά αντίμετρα».

Τέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal οι Κινέζοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός των γεωπολιτικών από τα εμπορικά θέματα, προσθέτοντας ότι δεν είναι απαραίτητο η τελευταία απόφαση Τραμπ να πλήξει τις προοπτικές για μια εμπορική συμφωνία.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε απώλειες 0,35% κλείνοντας στις 407,83 μονάδες.

Στο Βερολίνο, ο δείκτης DAX κατέγραψε οριακή πτώση 0,01% στις 13.236,38 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες 0,13% και διαμορφώθηκε στις 5.905,17 μονάδες.

Απώλειες 0,94% σημείωσε ο βρετανικός FTSE 100 στο Λονδίνο, κλείνοντας στις 7.346,53 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε στις 23.259,33 μονάδες με πτώση 0,36%, όπως και ο σιπανικός IBEX 35που διαμορφώθηκε στις 9.352,00 μονάδες με απώλειες 0,07%.

Όσον αφορά τα στοιχεία τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρέμεινε κολλημένος στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013 το Νοέμβριο εν μέσω της αυξημένης αβεβαιότητας ενόψει των εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο του 2019, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές προβλέψεις.