Απώλειες στην Ευρώπη καθώς «ξεφουσκώνει» ο ενθουσιασμός για το παγκόσμιο εμπόριο

Τρίτη 04 Δεκεμβρίου 2018, 21:10
-A +A

Μόλις μία ημέρα κράτησε η αισιοδοξία των επενδυτών για τις εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο, μετά την προσωρινή «εκεχειρία» στο ζήτημα των δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τις παγκόσμιες αγορές να παίρνουν ξανά την κατιούσα.

Χωρίς να έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη, παράγοντες όπως το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί επίσημη ενημέρωση για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για την αναστολή επιβολής νέων επιπρόσθετων δασμών, φάνηκε να εγείρουν αμφιβολίες οι οποίες επηρέασαν την επενδυτική διάθεση.

Σε αυτό το κλίμα οι ευρωπαϊκές αγορές που σημείωσαν σημαντικά κέρδη χθες στον απόηχο της είδησης, στις σημερινές συναλλαγές διέγραψαν το μεγαλύτερο μέρος τους.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ολοκλήρωσε με απώλειες 0,76% υποχωρώντας στις 358,43 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους του να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Τις χειρότερες επιδόσεις κατέγραψε ο ευαίσθητος σε θέματα εμπορίου κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών, με συνολική πτώση 2,5%. Μάλιστα ο γάλλος κατασκευαστής εξαρτημάτων Faurecia διέγραψε σχεδόν όλα τα κέρδη από το χθεσινό άλμα που είχε πραγματοποιήσει, υποχωρώντας κατά σχεδόν 7%.

Σημαντικές απώλειες εμφάνισε και ο κλάδος της τεχνολογίας, με απώλειες γύρω στο 1,4% και κατασκευαστές μικροτσίπ με εξαγωγές στην Κίνα όπως η AMS και η Siltronic να υποχωρούν κατά 5% και 8% αντίστοιχα.

Στα υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX έκλεισε με απώλειες 1,14% στις 11.335 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε πτώση 0,82% και ολοκλήρωσε στις 5.012 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που υποχώρησε κατά 0.56% στις 7.022 μονάδες.

Ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου συνεχίζεται παράλληλα η διελκυστίνδα Ρώμης - Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να υποχωρεί κατά 1,37% στις 19.353 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που έκλεισε στις 9.061 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,28%.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα