Απώλειες στις ευρωαγορές ενόψει των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας

Απώλειες στις ευρωαγορές ενόψει των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας

Απώλειες καταγράφουν οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να αναμένουν την επανέναρξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας, στην Ουάσιγκτον, εν μέσω εντεινόμενης φημολογίας για διαμόρφωση αρνητικού κλίματος.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,5% και κινείται στις 378,5 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο. Ειδικότερα οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου της περίθαλψης καταγράφουν απώλειες κατά 1,1%, ωστόσο εκείνες των πρώτων υλών ενισχύονται κατά 0,4%.

Στους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,45%, ευρισκόμενος στις 12,040 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,2% στις 5,488 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100, που χάνει 0,46% και κινείται στις 7,135 μονάδες. 

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και οι δείκτες της περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB, ο οποίος καταγράφει απώλειες 0,45% και κινείται στις 21,436 μονάδες και τον ισπανικό IBEX 35, να βρίσκεται στις 8,979 με πτώση 0,11%.

Στις εταιρικές αποδόσεις η μετοχή της Louis Vuitton καταγράφει άνοδο 4,1% μετά τα ισχυρά αποτελέσματα που παρουσίασε, συμπαρασύροντας την μετοχή της Christian Dior, που ενισχύεται κατά 3,4%.

Αντίθετα, βουτιά 10,8% πραγματοποιεί η μετοχή της Chr. Hansen, καθώς η δανέζικη εταιρεία βιοτεχνολογίας απώλεσε την εκτίμηση κερδών της. Επίσης ισχυρές απώλειες 8,2% καταγράφει η μετοχή της Philips μετά την έκδοση προειδοποίησης ότι θα χάσει τους στόχους για το 2019, κυρίως λόγω των δασμών. 

Παρά το γεγονός ότι αργότερα σήμερα αναμένεται η επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, τις ανησυχίες των επενδυτών επιτείνουν οι φήμες περί αποχώρησης του δεύτερου τη τάξει επικεφαλής διαπραγματευτή της κινεζικής αντιπροσωπείας, είδηση που όμως διαψεύσθηκε από τον Λευκό Οίκο, ανακοινώνοντας ότι ο Κινέζος αξιωματούχος θα αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον αύριο Παρασκευή, όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο.

Παράλληλα, την Τετάρτη είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορές ότι η Κίνα φερόταν να εξετάζει την πιθανότητα μιας μερικής συμφωνίας, ωστόσο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μιλώντας στο CNBC ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ ακόμα δεν έχει αποφασίσει για το αν είναι εφικτή μια πρόοδος στις συνομιλίες.

Στο αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται μεταξύ των επενδυτών είναι και η προειδοποίηση των Βρυξελλών προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον πως το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προβεί σε ουσιαστικές υποχωρήσεις προκειμένου να αποφευχθεί ένα «άτακτο»Brexit, χωρίς συμφωνία, πριν την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου.