Απώλειες στις ευρωαγορές ενώ παραμένει το αδιέξοδο στις Βρυξέλλες

Απώλειες στις ευρωαγορές ενώ παραμένει το αδιέξοδο στις Βρυξέλλες

Απώλειες καταγράφουν οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον κοινοτικό προϋπολογισμό μες στο Σαββατοκύριακο, και στις 5 μ.μ. συνεδριάζουν εκ νέου.

Συγκεκριμένα, στις επτά παρά 10 το πρωί (ώρα Βρυξελλών), ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, Barend Leyts ενημέρωνε με tweet, πως «μετά από ένα μακρύ διάλειμμα» οι 27 ηγέτες επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η νέα πρόταση προβλέπει ότι το ποσό για το ταμείο ανάκαμψης θα ανέρχεται μεν σε 750 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά τα 390 δισεκατομμύρια θα αποτελούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 360 θα δοθούν με τη μορφή δανείων.

Το αρχικό σχέδιο, το οποίο είχαν χαρακτηρίσει απαράδεκτο οι λεγόμενες «φειδωλές» χώρες (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία), προέβλεπε το ότι ποσό των επιχορηγήσεων που θα μπορούσαν να λάβουν οι χώρες μέλη να ανέρχεται σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Γαλλία και η Γερμανία άσκησαν πιέσεις ώστε το ποσό να παραμείνει γύρω στα 400 δισεκατομμύρια ευρώ. «Πλέον υπάρχει πεδίο συμφωνίας», σχολίασε ευρωπαϊκή πηγή.

«Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μόλις έφθασαν στο τέλος τους και μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το σημερινό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα», ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς μέσω Twitter.

Και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε εκτίμησε ότι σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Συγχρόνως, η πανδημία παραμένει στο επίκεντρο των αγορών καθώς τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins έδειξαν ότι περισσότερες από 70.000 περιπτώσεις επιβεβαιώθηκαν στις ΗΠΑ το Σάββατο, σηματοδοτώντας δύο συνεχόμενες ημέρες με τουλάχιστον 70.000 νέες επιβεβαιωμένες λοιμώξεις.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,56% στις 370,61 μονάδες με τους κλάδους της ενέργειας να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX χάνει 0,55% και διαμορφώνεται στις 12.849 μονάδες και ο γαλλικός CAC υποχωρεί κατά 0,84% στις 5.026 μονάδες.

Στη Μεγάλη Βρετανία ο δείκτης FTSE καταγράφει πτώση 0,90% και βρίσκεται στις 6.233 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο βρίσκεται στις 20.310 μονάδες με απώλειες 0,53%. Τέλος, ο ισπανικός IBEX χάνει 0,73% και διαμορφώνεται στις 7.386 μονάδες.

Στο εταιρικά νέα, αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Julius Baer το α' εξάμηνο του 2020, ενώ τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία υποχώρησαν. Σύμφωνα με το MarketWatch, τα καθαρά κέρδη για την περίοδο ενισχύθηκαν 43%, στα 491 εκατ. ελβετικά φράγκα (523 εκατ. δολάρια).

«Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μόλις έφθασαν στο τέλος τους και μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το σημερινό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα», ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς μέσω Twitter.

Και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε εκτίμησε ότι σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Υπήρξαν στιγμές που τα πράγματα δεν έμοιαζαν καλά χθες βράδυ, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι συνολικά κάνουμε πρόοδο», είπε ο Ρούτε.

Δήλωσε ακόμη πως είναι ευτυχής με τις τρέχουσες προτάσεις πάνω στο τραπέζι για το ταμείο ανάκαμψης και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.
 

Μερικά, λεπτά αργότερα, πάλι με tweet, έκανε γνωστό πως η Ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής θα συνεδριάσει στις 2 το μεσημέρι (τρεις η ώρα Ελλάδος), για να ακολουθήσει νέα ενημέρωση, γνωστοποιώντας ότι η Σύνοδος θα αρχίσει ξανά στις 5 η ώρα Ελλάδος (4 η ώρα Βρυξελλών).

Στο μεταξύ, ολονύχτιες ήταν οι διαβουλεύσεις για να γεφυρωθούν οι διαφορές των Ευρωπαίων ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ. Οι 27 ηγέτες διαβουλεύονταν όλο το βράδυ για να βρουν κοινό τόπο και να καταλήξουν σε συμφωνία, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, γεγονός που προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Χθες ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή έχω επισημάνει ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά αυτοί οι συμβιβασμοί δε μπορεί να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν τη φιλοδοξία μας για μία γενναία ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση του κορονοϊού και την οικονομική καταιγίδα που έχει προκαλέσει», επιμένοντας ότι «δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι».

Πολωνία και Ουγγαρία από την πλευρά τους πιέζουν για το Κράτος Δικαίου. «Δεν ξέρω για ποιον προσωπικό λόγο ο Ολλανδός πρωθυπουργός μισεί εμένα ή την Ουγγαρία. Αλλά επιτίθεται σκληρά. Και λέει ξεκάθαρα ότι επειδή η Ουγγαρία, κατά την άποψή του, δεν σέβεται το κράτος δικαίου, θα πρέπει να τιμωρηθεί οικονομικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν σε δημοσιογράφους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να συνδεθεί η χορήγηση ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης με το κράτος δικαίου. Ωστόσο, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβενία εναντιώνονται στον όρο αυτό.

Παράλληλα, ορισμένοι από τους «φειδωλούς» ζητούν από τον Σαρλ Μισέλ να μειώσει τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ στα 700 και η αντιστοιχία επιχορηγήσεων και δανείων να είναι 50%-50%. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές δεν είναι διατεθειμένος να μειώσει το ποσό των επιχορηγήσεων κάτω από τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ.