Απώλειες στις αγορές της Ασίας λόγω της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο

Απώλειες στις αγορές της Ασίας λόγω της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις ασιατικές αγορές εξαιτίας της κλιμάκωσης της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο και των ανταλλαγών απειλών περί πολεμικής σύγκρουσης ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το καθεστώς της Πιονγιάνγκ. Πτωτικά έχουν ανοίξει και οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, για τον ίδιο λόγο.

Συγκεκριμένα, στην Ασία μεγάλος χαμένος είναι το χρηματιστήριο του Τόκιο, όπου ο δείκτης Nikkei 225 έφτασε να υποχωρεί μέχρι και κατά 1,4%, ενώ το γεν έχασε το 0,30% της αξίας του έναντι του δολαρίου και υποχώρησε στα 110 γεν ανά δολάριο. Σημαντική πτώση κατέγραψε και η ισοτιμία του νοτιοκορεατικού νομίσματος, για να διαμορφωθεί στα 1.133 γουόν ανά δολάριο με την αρχή της συνεδρίασης, έναντι 1.125 γουόν που είχε κλείσει χθες.

Επίσης, πτωτικά κινήθηκαν οι δείκτες Hang Seng και της Σαγκάης. 

Την ίδια στιγμή, η νέα ενίσχυση της τιμής του χρυσού και του ασημιού στις διεθνείς αγορές -οι τιμές διαμορφώνονται στα 1.274 και 16,6 δολάρια η ουγγιά αντιστοίχως- αποδεικνύουν ότι οι επενδυτές φοβούνται επιδείνωση της γεωπολιτικής κρίσης και αναζητούν, έστω και προσωρινά, ασφαλή καταφύγια.

Όσο για τις ευρωπαϊκές αγορές, όπως προαφέρθηκε, έχουν επίσης ανοίξει πτωτικά, με τους βασικούς δείκτες να καταγράφουν απώλειες άνω του 1%. Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου παραμένει για την ώρα σταθερή. Εκτιμάται, όπως δείχνουν και τα Futures, ότι ανάλογες τάσεις θα επικρατήσουν και στο άνοιγμα της συνεδρίασης στην Wall Street.