Απώλειες στην Wall Street μετά τα νέα ιστορικά υψηλά

Απώλειες στην Wall Street μετά τα νέα ιστορικά υψηλά

Απώλειες καταγράφουν σήμερα οι κυριότεροι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, μετά την επίτευξη νέων ιστορικών υψηλών κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αναφορικά για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, με τις θέσεις εργασίας να αυξάνονται για 10ο συνεχές έτος.

Πιο αναλυτικά, οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 145.000, χαμηλότερα ωστόσο από τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών του Dow Jones που έκαναν λόγο για 160.000 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,5%, που αποτελεί και χαμηλό 50ετίας.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones βρίσκεται στις 28.837,30 μονάδες, με απώλειες 0,41%, παρά την εκτόνωση της έντασης στην Μέση Ανατολή, ενώ νωρίτερα έφτασε μία ανάσα από τις 29.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία.

Ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,25% στις 3.266,46 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει πτώση 0,26% και βρίσκεται στις 9.180,67 μονάδες.

Στο γεωπολιτικό επίπεδο, η ηρεμία που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, αλλά και η διαφαινόμενη επιτυχής ολοκλήρωση των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας με την υπογραφή της συμφωνίας «πρώτης φάσης» την επόμενη εβδομάδα δίνουν ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία, ενώ η κινεζική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Liu He, αναμένεται στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα για την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Όσον αφορά την αντιπαράθεση των ΗΠΑ με το Ιράν, οι ανησυχίες για μια εκτεταμένη στρατιωτική σύγκρουση μετά τις τελευταίες πυραυλικές επιθέσεις της Τεχεράνης σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται, με τις δύο πλευρές να κινούνται στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης τα τελευταία 24ωρα.