Απώλειες στην Ευρώπη με το βλέμμα στον PMI

Απώλειες στην Ευρώπη με το βλέμμα στον PMI

Με απώλειες διαπραγματεύονται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες μετά και τη δημοσίευση των στοιχείων για τον PMI της Ευρωζώνης, καθώς μπορεί η επίδοση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη να ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη ωστόσο ο δρόμος προς την ανάκαμψη είναι ακόμα μακρύς.

Ειδικότερα, στη μεταποίηση ο ΡΜΙ βρέθηκε στις 39,5 μονάδες από 33,4 τον Απρίλιο, ενώ ο ΡΜΙ υπηρεσιών ανήθλε στις 28,7 μονάδες από 12,0 έναν μήνα πριν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit, ο σύνθετος PMI άφησε πίσω του το χαμηλό όλων των εποχών με 13,6 μονάδες τον Απρίλιο και επανήλθε στις 30,5 μονάδες τον Μάιο με τους αναλυτές να κάνουν εκτιμήσεις για 24 μονάδες. Ο δείκτης παραμένει πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο των 50 μονάδων, καταγράφοντας τρίτη διαδοχική μηνιαία πτώση ενώ συνεχίζει να έχει έναν ρυθμό συρρίκνωσης που υπερβαίνει κάθε μεταβολή που έχει υπάρξει πριν την εμφάνιση του COVID-19.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,9%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να χάνει 1,7%, ενώ όλοι οι τομείς και τα μεγάλα χρηματιστήρια κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί 1,13% στις 11.097 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,94% στις 4.453 μονάδες. Στη Βρετανία, ο FTSE υποχωρεί 0,67% και κινείται στις 6.026 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB σημειώνει απώλειες 0,7% στις 17.092 μονάδες.

Εκτός από τα στοιχεία του PMI, οι επενδυτές παρακολουθούν και τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κατέγραψε ρεκόρ αυτήν την εβδομάδα σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 106.000 νέα κρούσματα του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο – τα περισσότερα που έχουν εντοπιστεί μέσα σε μια μέρα από την αρχή της πανδημίας.

«Έχουμε να διανύσουμε ακόμη πολύ δρόμο σε αυτή την πανδημία», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στην τακτική συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι σχεδόν τα 2/3 των νέων κρουσμάτων καταγράφηκαν σε μόλις τέσσερις χώρες.

Οι μετοχές στην Ασία δεν σημείωσαν ιδιαίτερες μεταβολές, ενώ οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη, αφού τα στοιχεία έδειξαν νέα μείωση στα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ.