Απώλειες στην Ευρώπη με πίεση από Brexit και Renault

Απώλειες στην Ευρώπη με πίεση από Brexit και Renault

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις τους τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η αβεβαιότητα γύρω από το brexit συνεχίζει να εγείρει ανησυχίες στους επενδυτές, ενώ η σύλληψη του επικεφαλής της κοινοπραξία Renault–Nissan–Mitsubishi Alliance, Κάρλος Γκοσν, οδήγησε σε βουτιά τη μετοχή της Renault.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 0,73% και έκλεισε στις 355,11 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους του να εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,79% στις 11.244 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ολοκλήρωσε με απώλειες 0,79% στις 4.985 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έδειξε καλύτερη αντίσταση στις πιέσεις με ήπιες απώλειες 0,19% στις 7.000 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα επικράτησε και στις αγορές τις περιφέρειες, με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί κατά 0,29% στις 18.823 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που έχασε 0,29% και ολοκλήρωσε στις 9.006 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, βουτιά 8,43% σημείωσε η μετοχή της Renault στον απόηχο της σύλληψης του Κάρλος Γκοσν. Ειδικότερα, η Nissan ενημέρωσε ότι ο πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας είχε χρησιμοποιήσει εταιρικά χρήματα για προσωπικούς λόγους και ότι ερευνά ενδεχομένως παράτυπες πρακτικές τόσο του ιδίου όσο και του εντεταλμένου διευθυντή της Γκρέγκ Κέλι για πολλούς μήνες.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που απέκτησε διαστάσεις και πέραν της Ιαπωνίας, καθώς o Κ. Γκοσν είναι επίσης CEO της Renault, με τη μετοχή της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τριών ετών.

Στα υπόλοιπα επενδυτικά νέα, το Bitcoin συνέχισε να «κατρακυλά» με την τιμή του να υποχωρεί μάλιστα κάτω από το ψυχολογικό όριο των 5.000 δολαρίων, αγγίζοντας τα 4.970 δολάρια που αποτελούσε το χαμηλότερο επίπεδο του κρυπτονομίσματος από τις 12 Οκτωβρίου το 2017.

Στο μέτωπο του Brexit τέλος, το Σαββατοκύριακο η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι ενδεχόμενη αλλαγή στην ηγεσία της χώρας θα καθυστερήσει τη διαδικασία, σε απάντηση των επικρίσεων που δέχθηκε από πλήθος πολιτικών προσώπων για την κατάσταση.

Από την πλευρά της πάντως, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρζον χαρακτήρισε παντελώς ανεύθυνο το ενδεχόμενο να εγκρίνει το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου την προωθούμενη συμφωνία για το Brexit, προσθέτοντας ότι τα μέλη του κόμματος της θα την καταψηφίσουν.