Απώλειες στην Ευρώπη εν μέσω διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας

Απώλειες στην Ευρώπη εν μέσω διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας

Σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες στη σημερινή συνεδρίαση καθώς η κρίση στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη δημιουργούν νευρικότητα στους επενδυτές καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου εμπορικού πολέμου που μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία. 

Συγκεκριμένα, η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να κλείσουν το προξενείο τους στη πόλη Τσενγκτού, σε αντίποινα για την απόφαση της Ουάσιγκτον να διατάξει το κλείσιμο του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον. Σε μια νέα δραματική επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι αποφάσισε να ανακαλέσει την άδεια της διπλωματικής αποστολής και τη διέταξε να παύσει όλες τις επιχειρήσεις.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,7% με τον τεχνολογικό κλάδο να πραγματοποιεί βουτιά 3,8% και όλους τους άλλους κλάδους να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. 

Την ίδια ώρα, Μεγάλη Βρετανία και ΕΕ συνεχίζουν να αποκλίνουν από μια τελική εμπορική συμφωνία μετά το Brexit καθώς η προθεσμία λήγει τον Σεπτέμβριο. 

Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε 2,02% στις 12.838 μονάδες και ο γαλλικός CAC κατά 1,54% στις 4.956 μονάδες.

Στη Μεγάλη Βρετανία ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 1,41% στις 6.123 μονάδες και ο ιταλικός MIB σημείωσε απώλειες 1,85% στις 20.075 μονάδες.