Απώλειες στην Wall Street στη σκιά παραπομπής του Τραμπ

Απώλειες στην Wall Street στη σκιά παραπομπής του Τραμπ

Σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στην αμερικανική αγορά, καθώς το ενδεχόμενο παραπομπής του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αντέστρεψε το θετικό κλίμα του ανοίγματος στέλνοντας τους τρεις βασικούς δείκτες σε αρνητικό έδαφος.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones έπειτα από το θετικό ξεκίνημα βρέθηκε να καταγράφει απώλειες άνω και των 220 μονάδων, τις οποίες μετρίασε τελικά στις 141 μονάδες κλείνοντας με πτώση 0,53% στις 26.807. Αντίστοιχη πορεία ακολούθησαν και οι άλλοι δύο δείκτες που διέγραψαν τα αρχικά κέρδη τους και έκλεισαν με σημαντικές απώλειες, 0,84% στις 2.966 μονάδες ο S&P 500 και 1,46% στις 7.993 μονάδες ο Nasdaq.

Η βασική είδηση της ημέρας που επηρέασε αρνητικά την επενδυτική διάθεση ήταν ότι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει διαδικασία παραπομπής του προέδρου Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσης, σχετικά με το πάγωμα της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος Τραμπ φέρεται ότι άσκησε πιέσεις στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι προκειμένου να ξεκινήσει το Κίεβο έρευνα σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν, του δεύτερου γιου του Δημοκρατικού πολιτικού, ο οποίος εργαζόταν από το 2014 για έναν ουκρανικό όμιλο φυσικού αερίου.

Από την πλευρά του πάντως, απαντώντας στα δημοσιεύματα ο Ντ. Τραμπ ανακοίνωσε μέσω twitter ότι εξουσιοδότησε τη δημοσιοποίηση των εν λόγω συνομιλιών, υποστηρίζοντας ότι θα φανεί πως επρόκειτο για μια ιδιαίτερα φιλική προσέγγιση χωρίς καμία απολύτως πίεση.

Στις υπόλοιπες εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, η αρχική αισιοδοξία για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, που προήλθε από τις δηλώσεις του αμερικανού ΥΠΟΙΚ Στίβεν Μνούσιν πως οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου σε δύο εβδομάδες, αντιστράφηκε επίσης με την ομιλία Τραμπ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε για ακόμα μία φορά στην Κίνα, κατηγορώντας το Πεκίνο για τις πρακτικές του στο εμπόριο και τα πνευματικά δικαιώματα, προσθέτοντας ότι δεν θα διστάσει να βάλει και άλλους δασμούς και αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα κάνω μια συμφωνία εις βάρος του Αμερικανικού λαού».

Στο μεταξύ, στα ραντάρ επενδυτών και αναλυτών βρίσκονται και οι πολιτικές εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία, όπου όπως αποφάσισε ομόφωνα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον και της κυβέρνησης να κλείσουν τη βρετανική βουλή για πέντε εβδομάδες δεν ήταν νόμιμη.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Alphabet, της θυγατρικής της Google, διέγραψε τα κέρδη που σημείωνε και τελικά έκλεισε με αρνητικό πρόσημο και πτώση 1,29% παρά τη δικαίωση της εταιρείας σε ευρωπαϊκά δικαστήρια για το ιστορικό αναζητήσεων της Google.

Παράλληλα, μεγάλες απώλειες 3% κατέγραψε η μετοχή της Facebook, με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι θα δαπανήσει από 500 εκατ. έως 1 δισ. δολάρια για την εξαγορά μιας startup με αντικείμενο τη διασύνδεση υπολογιστών – ανθρώπινου εγκεφάλου και τον έλεγχο ψηφιακών άβαταρ με τη δύναμη της σκέψης.

Νωρίτερα, με μικτά πρόσημα είχαν ολοκληρώσει τις σημερινές συναλλαγές τους οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να κινούνται επιφυλακτικά αναμένοντας τις γεωπολιτικές εξελίξεις.