Απώλειες στη Wall Street, το χειρότερο εξάμηνο από το 1970 για τον S&P 500

Απώλειες στη Wall Street, το χειρότερο εξάμηνο από το 1970 για τον S&P 500

Mε απώλειες ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές η Wall Street με τον Dow να χάνει 0,82%, τον Nasdaq 1,33% και τον S&P 500 0,88%. Όπως αναφέρουν αναλυτές στο CNBC ο S&P 500 κατέγραψε το χειρότερο εξάμηνο από το...1970. Με πτώση έκλεισαν και  οι ευρωαγορές, με τον Dax να χάνει 1,69%, τον CAC 1,8%, τον FTSE 1,96% και τον Stoxx 600 1,5%. Υποχώρηση 1,43% στις 810,42 μονάδες για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι επενδυτές αξιολογούν τις χθεσινές δηλώσεις Λαγκάρντ και Πάουελ και ανησυχούν για το ενδεχόμενο ύφεσης . 

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δεσμεύτηκε από το Φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα επιτρέψουν στον πληθωρισμό να επηρεάσει την οικονομία των ΗΠΑ μακροπρόθεσμα. «Δεν θα επιτρέψουμε τη μετάβαση από ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο κίνδυνος είναι ότι λόγω της πολλαπλότητας των κραδασμών να αρχίσει να μεταβαίνει σε ένα καθεστώς υψηλότερου πληθωρισμού. Η δουλειά μας είναι κυριολεκτικά να αποτρέψουμε να συμβεί αυτό, και θα το αποτρέψουμε να συμβεί», είπε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας. «Δεν θα επιτρέψουμε τη μετάβαση από ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού» προσέθεσε.

Στην ομιλία της στο ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεκαθάρισε πως η εποχή του εξαιρετικά χαμηλού πληθωρισμού που προηγήθηκε της πανδημίας είναι απίθανο να επιστρέψει. «Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να προσαρμοστούν σε σημαντικά υψηλότερες προσδοκίες για την αύξηση των τιμών», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η Λαγκάρντ, παράλληλα, επισήμανε τις προκλήσεις που θέτει για τις κεντρικές τράπεζες η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών, σημειώνοντας ότι η εύρεση της σωστής «απάντησης» της νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του εκτοξευόμενου πληθωρισμού είναι «τέχνη». «Δεν είναι επιστήμη», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ προσθέτοντας, «αυτό που κάνει είναι ένα είδος τέχνης».

To Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζει το πτωτικό του σερί, ωστόσο όπως αναφέρουν αναλυτές η υποχώρηση που καταγράφεται είναι αισθητά χαμηλότερη από την αντίστοιχη των ευρωαγορών.  Στα θετικά οικονομικά νέα οι εκτιμήσεις της DBRS, η οποία βλέπει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης παρά την κρίση και τις πιέσεις στην Ευρώπη για την ελληνική οικονομία.

Επίσης, η ΕΚΤ θα μπορεί από αύριο να επενδύσει σε ομόλογα της Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ελλάδος, με κεφάλαια που θα προέρχονται από γερμανικά και γαλλικά ομόλογα που λήγουν. Τα παραπάνω αναφέρουν πληροφορίες του Reuters, καθώς με αυτό τον τρόπο η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα των αδύναμων χωρών του Νότου, χρησιμοποιώντας κεφάλαια των ισχυρών και πιο εύρωστων δημοσιονομικά κρατών. Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων στην περιφέρεια, με το ελληνικό δεκαετές στο 3,6%.

Περνώντας στο πετρέλαιο,  υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου καθώς επανήλθαν στις τάξεις των επενδυτών οι ανησυχίες τα προβλήματα της παγκόσμιας προσφοράς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας ενέργειας έδειξαν μείωση στα αποθέματα του αργού κατά 2,8 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 24 Ιουνίου με τους αναλυτές να αναμένουν μείωση μόλις 569 χιλιάδων βαρελιών. Ωστόσο σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία καταγράφηκε αύξηση στα αποθέματα βενζίνης.

Σε αυτό το κλίμα το brent χάνει 1,05% στα 115,04 δολάρια το βαρέλι και το WTΙ 2,53% στα 107,04 δολάρια.

Απώλειες κατέγραψε σήμερα η πλειοψηφία των ασιατικών αγορών με την Κίνα ωστόσο να «αντιστέκεται» καθώς σήμερα τα στοιχεία για την βιομηχανική δραστηριότητα έδειξαν επέκταση πρώτη φορά εδώ και τέσσερις μήνες, γεγονός που δείχνει ότι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο αφήνει πίσω της τα lockdowns.

Πιο συγκεκριμένα, ο επίσημος μεταποιητικός δείκτης PMI κατέγραψε άνοδο στις 50,2 μονάδες τον Ιούνιο από τις 49,6 μονάδες τον Μάιο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετικές δημοσκοπήσεις ωστόσο ανέμεναν ανάπτυξη 50,5 μονάδες.

Έτσι τα κέρδη του Shenzhen Component έφτασαν το 2% και ο Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 1,31%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύθηκε οριακά ενώ οι απώλειες του Nikkei έφτασαν το 1,49% και ο Topix υποχώρησε κατά 1,21%.

Στην Αυστραλία, ο S&P /ASX 200 έχασε 0,92% και στη Νότια Κορέα ο Kospi έχασε 1%.

Τέλος, στα πολύτιμα μέταλλα ο χρυσός υποχωρεί 0,39% στα 1810,4 δολάρια, το ασήμι 1,87%, το παλλάδιο 1,78% και η πλατίνα 1,41%.