Απώλειες στη Wall Street - Βουτιά 600 μονάδων για τον Dow Jones

Απώλειες στη Wall Street - Βουτιά 600 μονάδων για τον Dow Jones

Πτωτικά κινούνται και σήμερα με απώλειες που έχουν ξεπεράσει το 1,5% οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, εν μέσω γενικότερων κλυδωνισμών στις παγκόσμιες αγορές την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές αναπροσαρμόζουν τα χαρτοφυλάκια τους και συνεχίζουν κλείνουν θέσεις κυρίως στην τεχνολογία με το βλέμμα σε πληθωρισμό και περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 1,8% ή 635 μονάδες και κινείται στις 34.023 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει απώλειες 1,7% κινούμενος στις 4.117 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που συνεχίζει το χτεσινό sell - off με νέα πτώση 1,66% στις 13.183 μονάδες.

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων έχουν βρεθεί για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών, που ήταν οι «πρωταθλήτες» της πανδημίας, με την Apple να υποχωρεί άνω του 2,6%, τις Facebook και Alphabet άνω του 1,5% και την Amazon 1%.

Την ίδια ώρα, ακόμα μεγαλύτερες απώλειες παρουσιάζει ο τίτλος της Tesla με βουτιά σχεδόν 4%, έπειτα από δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters που ανέφερε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία εγκατέλειψε τα σχέδιά της για επέκταση του εργοστασίου της στη Σαγκάη.

Σύμφωνα με σημείωμα του ιδρυτή της Sevens Report, Τομ Έσεη, η αγορά δείχνει να εντείνει τη μεταφορά κεφαλαίων σε τομείς που είναι περισσότερο συνδεδεμένοι με την κυκλική οικονομία και την αύξηση του πληθωρισμού.

Γενικότερα, η αμερικανική η αγορά φαίνεται διχασμένη τον Μάιο, με τον Nasdaq να έχει χάσει 4% εντός του μήνα την ώρα που ο βιομηχανικός Dow Jones είναι ενισχυμένος κατά 2,5%, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις θέσεις τους από τις σχετικά υπερτιμημένες «μετοχές ανάπτυξης» και στρέφουν την προσοχή τους σε «μετοχές αξίας», οι οποίες θα επωφεληθούν από το άνοιγμα της οικονομίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ευρύτερος δείκτης S&P500, που περιλαμβάνει εταιρείες και από τις δύο κατηγορίες, διαπραγματεύεται με μικρά κέρδη μέχρι στιγμής τον Μάιο, τα οποία όμως είναι αρκετά πιθανό να διαγράψει εάν συνεχιστούν οι μαζικές πωλήσεις στον τεχνολογικό κλάδο.