Απώλειες στη Wall με το «βλέμμα» στο Κογκρέσο για το πακέτο στήριξης

Απώλειες στη Wall με το «βλέμμα» στο Κογκρέσο για το πακέτο στήριξης

Με απώλειες, που κατά το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης απομακρύνθηκαν από τα χαμηλά ημέρας έκλεισαν και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, μία ημέρα μετά τα νέα υψηλά που κατέγραψαν εχθές, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στο Κογκρέσο για το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας.

Ο Dow Jones, αν και έφτασε ενδοσυνεδριακά να χάνει περισσότερες από 200 μονάδες, ανέκτησε μέρος των απωλειών του και έκλεισε με απώλειες 0,41%, στις 30.179,05 μονάδες.

Ίδια πορεία και για τον ευρύτερο S&P 500, ο οποίος έχασε  0,19% στις 3.715,27 μονάδες. Με οριακές απώλειες έκλεισε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, στις 12.755,64 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 0,07% 

Ωστόσο, και οι τρεις βασικοί δείκτες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα ανοδικά, με τον Dow Jones να γράφει κέρδη 0,5%, τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 1,3% και τον τεχνολογικό Nasdaq να εμφανίζει την καλύτερη επίδοση με άνοδο 3,1%.

Σημειώνεται πως το Κογκρέσο βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για ένα νέο πακέτο τόνωσης της αμερικάνικης ύψους 900 δισ. δολαρίων ως απόρροια συμβιβασμού Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών μετά από μήνες διαπραγματεύσεων.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία και Ρεπουμπλικανός Μιτς ΜακΚόνελ, ανέφερε ότι «μια συμφωνία των δύο κομμάτων και των δύο σωμάτων στο Κογκρέσο μοιάζει να είναι πια στο χέρι μας».

Στο μέτωπο της πανδημίας υπάρχει αισιοδοξία για την πορεία των εμβολιασμών, ενώ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, εμβολιάστηκε σήμερα το πρωί μαζί με τη σύζυγό του για να «ενισχύσουν την εμπιστοσύνη» των Αμερικανών στην εκστρατεία ανοσοποίησης που άρχισε αυτή την εβδομάδα.

Παράλληλα, εντός της ημέρας ο FDA αναμένεται να έχει εγκρίνει το δεύτερο πειραματικό εμβόλιο κατά της ασθένειας, μετά από εκείνο των Pfizer/BioNTech, της εταιρείας Moderna. Το βράδυ της Πέμπτης, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Υπηρεσίας έδωσε "πράσινο φως" για την εγκρισή του.

Στα μακροοικονομικά νέα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, την περασμένη εβδομάδα έφθασαν τις 885.000,στο υψηλότερο σημείο από τα τέλη Σεπτεμβρίου, έναντι εκτιμήσεων για 808.000. Μεγαλύτερη του αναμενομένου ήταν και η πτώση των λιανικών πωλήσεων τον Νοέμβριο.

Στα εταιρικά νέα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Tesla, αφού μετά το κλείσιμο της αγοράς θα πραγματοποιηθεί η εισαγωγή της μετοχής της στον δείκτη S&P 500.

Η εισαγωγή της στον S&P 500 θα υποχρεώσει τα funds που ακολουθούν συγκεκριμένους δείκτες (index-tracking funds) να αγοράσουν μετοχές αξίας πάνω από 80 δισ. δολάρια της Tesla έως το τέλος της σημερινής συνεδρίασης, ώστε τα χαρτοφυλάκιά τους να αντικατοπτρίζουν αναλογικά τη συμμετοχή τους δείκτη. Τα funds θα πρέπει ταυτόχρονα να πουλήσουν άλλες μετοχές του S&P 500 ίσης αξίας.

Η μετοχή της Tesla έχει σημειώσει κέρδη σχεδόν 700% μέσα σε έναν χρόνο, και η χρηματιστηριακή αξία της ξεπερνάει πλέον τα 600 δισ. δολάρια, κατατάσσοντας την εταιρεία στην έκτη θέση των εισηγμένων στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, αν και πολλοί επενδυτές την θεωρούν υπερεκτιμημένη.

Η ραγδαία άνοδος της Tesla την καθιστά την αυτοκινητοβιομηχανία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο, παρόλο που η παραγωγή της είναι πολύ μικρότερη από αυτήν των ανταγωνιστών όπως η Toyota, η Volkswagen και η General Motors.