Απώλειες στη Wall με το βλέμμα στις γεωπολιτικές εντάσεις

Απώλειες στη Wall με το βλέμμα στις γεωπολιτικές εντάσεις

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street και τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί στις κινήσεις τους στη σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων και την διαταραχή των σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν στον απόηχο της δολοφονίας του στρατηγού Σουλεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Όπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία, οι ιρανικές δυνάμεις αναζητούν τρόπο αντίδρασης και οι αμερικανικές αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για τα ενδεχόμενα αντίποινα.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με σημαντικές απώλειες άνω των 100 μονάδων, καταγράφοντας συγκεκριμένα πτώση 0,42% στις 28.583 μονάδες, ενώ έντονες πιέσεις δέχτηκε και ο διευρυμένος S&P 500 ο οποίος υποχώρησε στις 3.237 μονάδες με πτώση 0,28%.

Ο τεχνολογικός Nasdaq έβγαλε καλύτερες άμυνες και κινήθηκε σε αρκετό μέρος της σημερινής συνεδρίασης σε θετικό έδαφος, ωστόσο τελικά ολοκλήρωσε με αρνητικό πρόσημο έστω με οριακές απώλειες μόλις 0,03% στις 9.068 μονάδες.

Παράλληλα, η προσοχή των επενδυτών εστιάστηκε και στη σειρά από μακροοικονομικά μεγέθη δημοσιεύθηκαν σήμερα δίνοντας τις κατευθύνσεις της αμερικάνικης οικονομίας.

Ειδικότερα, το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε το Νοέμβριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της τριετίας. Συγκεκριμένα, μειώθηκε κατά 8,2% από τον προηγούμενο μήνα στο εποχικά προσαρμοσμένο ποσό των 43,09 δισ. δολαρίων.

Την ίδια ώρα, ο μη μεταποιητικός δείκτης του ISM ενισχύθηκε στις 55 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 53,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Αντίθετα, οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν κατά 0,7% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 493 δισ. δολ. τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Στα εταιρικά νέα τέλος, η μετοχή της Facebook ενισχύθηκε κατά 0,28% μετά την ανακοίνωση ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης θα απαγορεύει τη δημοσίευση βίντεο που έχουν υποστεί επεξεργασία.

Ακόμα καλύτερη πορεία πραγματοποίησε η μετοχή της Tesla, η οποία κατέγραψε ισχυρή άνοδο 3,88% με τον Ίλον Μασκ να γιορτάζει την πρώτη παράδοση ηλεκτρονικού αυτοκινήτου στην Κίνα.

Στην αντίθετη πλευρά των ταμπλό βρέθηκαν οι των Bank of America και J.P. Morgan Chase, τις οποίες υποβάθμισε αναλυτής της UBS και είδαν τους τίτλους τους να καταγράφουν απώλειεςΒ 0,7% και 1,7% αντίστοιχα.