Απώλειες στη Wall λόγω ανησυχίας για αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού

Απώλειες στη Wall λόγω ανησυχίας για αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού

Απώλειες κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, καθώς η ανησυχία των επενδυτών σχετικά με την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού σε μία σειρά πολιτειών των ΗΠΑ φέρνει αρνητικά πρόσημα στις συναλλαγές, ενώ ταυτόχρονα εντείνονται οι φόβοι για νέα περιοριστικά μέτρα και άρα καθυστέρηση στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Σημειώνεται πως η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 456.630 ανθρώπων παγκοσμίως μετά την εμφάνιση του ιού στην Κίνα, τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με απολογισμό που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο βάσει επίσημων πηγών σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδος. Περισσότεροι από 8.555.330 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό επίσημα σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας, από τους οποίους τουλάχιστον 3.952.400 θεωρούνται θεραπευμένοι.

Παράλληλα, η Κίνα σκοπεύει να αυξήσει τις αγορές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων ώστε να ανταποκριθεί στην πρώτη φάση της εμπορικής της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, έπειτα από τις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στη Χαβάη αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με πηγές που αναφέρει το Reuters η κινεζική κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους κρατικούς αγοραστές γεωργικών προϊόντων να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούν στους στόχους της πρώτης φάσης της συμφωνίας.

Αυτή η προοπτική ανακουφίζει τις αγορές που ανησυχούσαν για τη διαταραχή του εμπορίου αφού ΗΠΑ και Κίνα αντάλλαξαν πυρά για κάθε πιθανό θέμα, από την προέλευση του νέου κορονοϊού μέχρι τον δείκτη Stoxx 50.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο δήλωσε ότι το Πεκίνο δεσμεύτηκε να τιμήσει στο ακέραιο την εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 208 μονάδες ή 0,8% για να ολοκληρώσει στις 25.871 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα σημείωσε και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500, ο οποίος έκλεισε στις 3.098 μονάδες με απώλειες 0,56%.Ο τεχνολογικός Nasdaq ωστόσο ολοκλήρωσε οριακά ανοδικά στις 9.946 μονάδες.

Παράλληλα, απώλειες καταγράφει η μετοχή της Apple, καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως θα προχωρήσει σε αναστολή της λειτουργίας 11 καταστημάτων της αλυσίδας στις Πολιτείες της Φλόριντα, της Αριζόνα, της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνα.

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες, το κλίμα στην αγορά είχε επισκιαστεί εκ νέου από την αύξηση των νέων κρουσμάτων που καταγράφηκε σε μία σειρά Πολιτειών των ΗΠΑ, όπως το Τέξας, η Οκλαχόμα, η Αριζόνα και η Φλόριντα, γεγονός που προκάλεσε φόβους και ανησυχίες για μία ενδεχόμενη επιβολή των μέτρων περιορισμού.