Απώλειες στη Wall με φόντο τη νέα κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης

Απώλειες στη Wall με φόντο τη νέα κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης

Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψαν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, καθώς οι νέες κινήσεις του Λευκού Οίκου κατά τις Κίνας ενέτειναν ξανά τις ανησυχίες για τις εμπορικές σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ενώ οι αξιωματούχοι της Fed επιβεβαίωσαν τη στάση αναμονής τους σχετικά με επιτόκια στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, μετά τη Huawei στο στόχαστρο της κυβέρνησης Τραμπ φαίνεται να μπαίνει ακόμα μία κινεζική εταιρεία, η Hikvision, με αντικείμενο τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης. 

Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο επεισόδιο του εμπορικού πολέμου οι ΗΠΑ είχαν αποκλείσει την Huawei από την αμερικανική αγορά λόγω απειλών για την εθνική ασφάλεια της χώρας, ωστόσο στη συνέχεια έδωσαν τρίμηνη παράταση για όσες αμερικανικές επιχειρήσεις συνεργάζονται με τον κινεζικό γίγαντα των τηλεπικοινωνιών.

Παρόλο που η κίνηση αυτή είχε γίνει αντιληπτή ως προσωρινή ανακωχή από την αμερικανική πλευρά, σημερινά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει την τοποθέτηση και της Hikvision σε «μαύρη λίστα», δείχνοντας ότι ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να «στοχεύσει» σε περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας στα πλαίσια της εμπορικής διαμάχης με το Πεκίνο.

Παράλληλα, στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed τον Απρίλιο, οι αξιωματούχοι της Τράπεζας εκτίμησαν ότι η πολιτική των επιτοκίων της παραμένει η κατάλληλη για «ορισμένο χρονικό διάστημα», καθώς και ότι η πρόσφατος περιορισμός του πληθωρισμού «πιθανότατα είναι προσωρινός». 

Με τον τρόπο αυτό, τα πρακτικά της Fed έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της εναρμονίζονται με το μήνυμα του επικεφαλής της Τζ. Πάουελ, ότι δεν συντρέχουν σημαντικοί λόγοι για αλλαγή των επιτοκίων.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,39% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στις 25.776 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 κατέγραψε πτώση 0,28% κλείνοντας στις 2.856 μονάδες, ενώ ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που έκλεισε στις 7.750 καταγράφοντας απώλειες 0,45%.

Στα εταιρικά νέα, βουτιά 10,86% πραγματοποίησε η μετοχή της Qualcomm, έπειτα από απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που έκρινε ότι η εταιρεία παραβίασε τον αντιμονοπωλιακό νόμο, σχετικά με τις ενέργειες της στην κατασκευή μικροτσίπ κινητών τηλεφώνων.

Αντικείμενο μεγάλο ρευστοποιήσεων έγινε και η μετοχή της Lowe''s, η οποία έχασε 11,85% με την εταιρεία λιανικών πωλήσεων να ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που υπολείπονταν των εκτιμήσεων.

Αντίθετα, άλμα 9% έκανε η μετοχή της Avon Products στον απόηχο δημοσιευμάτων που την εμφανίζουν να εξαγοράζεται από την Natura Cosmeticos.