Απώλειες στη Wall λόγω της έντασης στον Περσικό Κόλπο

Απώλειες στη Wall λόγω της έντασης στον Περσικό Κόλπο

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά το επεισόδιο στα Στενά του Ορμούζ όπου δυνάμεις του Ιράν κατέσχεσαν βρετανικό δεξαμενόπλοιο. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέες εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν, με τον Λευκό Οίκο να δηλώνει πως θα συνεγαστεί με τους συμμάχους του για να υπερασπιστεί την ασφάλεια και τα συμφέροντά ενάντια στη συμπεριφορά του Ιράν. 

Η αγορά ξεκίνησε τη συνεδρίαση ανοδικά, μετά από ένα διήμερο απωλειών με αφορμή τη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης, Τζον Ουίλιαμς, ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να ενεργούν γρήγορα όταν η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται. «Είναι προτιμότερο να λάβουμε προληπτικά μέτρα από το να περιμένουμε να εκδηλωθεί η καταστροφή», τόνισε στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Ερευνών Κεντρικών Τραπεζών. Δήλωση που οι επενδυτές μετέφρασαν ως σήμα για μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κατά τη συνεδρίασή της στο τέλος Ιουλίου, από το εύρος 2,25% - 2,50% που βρίσκονται σήμερα.

 

Αν και στη συνέχεια η Fed Νέας Υόρκης επιχείρησε να μετριάσει τις προσδοκίες των επενδυτών, επισημαίνοντας ότι το σχόλιο του Ουίλιαμς δεν αντικατοπτρίζει πιθανές ενέργειες της κεντρικής τράπεζας, οι επενδυτές φάνηκαν σίγουροι ότι η Fed θα αναλάβει δράση σύντομα.

 

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει οριακή πτώση 0,02% στις στις 27.216 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί 0,38%, στις 2.983 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 0,48% στις 8.168 μονάδες.

Στο επιχειρηματικό πεδίο, σημαντικά κέρδη καταγράφει η μετοχή της Microsoft, που κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, μετά την ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτω τριμήνου, που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Σημειώνεται ότι ο τεχνολογικός κολοσσός της ανακοίνωσε κέρδη 1,37 δολαρίων ανά μετοχή, αυξημένα κατά 21% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρήσης, υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που ανέμεναν κέρδη ύψους 1,21 δολαρίων ανά μετοχή. Καλύτερα των προσδοκιών ήταν και τα έσοδα της εταιρείας στο τρίμηνο, καθώς ανήλθαν στα 33,72 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 12% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, έναντι 32,77 δισ. δολαρίων που προέβλεπαν οι αναλυτές.