Απώλειες στη Wall καθώς «θολώνει» η συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας

Απώλειες στη Wall καθώς «θολώνει» η συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας

Συνεδρίαση απωλειών σήμερα στην Wall Street, καθώς το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας για τις εμπορικές τους σχέσεις προκαλείς νέες ανησυχίες στους επενδύτες.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,4% και ολοκλήρωσε στις  27.821 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 έχασε 0,38% κλείνοντας στις 3.108 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που κατέγραψε πτώση 0,51% στις 8.526 μονάδες.

Σημερινό δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι πρόσωπα με γνώση των συνομιλιών ΗΠΑ - Κίνας εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση των εμπορικών τους σχέσεων ενδεχομένως γίνονται όλο και πιο περίπλοκες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ολοκλήρωση «πρώτης φάσης» μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη θα μπορούσε να μετατεθεί για το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το Πεκίνο από την πλευρά του πιέζει για πιο εκτεταμένες μειώσεις δασμών, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ εμφανίζει αυξημένες απαιτήσεις.

Παράλληλα, δημοσιεύθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, στην οποία οι αξιωματούχοι της εξέφρασαν ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη μετά και τη νέα μείωση των επιτοκίων τον περασμένο μήνα.

«Οι κίνδυνοι σχετικά με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και το διεθνές εμπόριο εξακολουθούν να θεωρούνται σημαντικοί για outlook της οικονομίας, παρά τις όποιες ενθαρρυντικές εξελίξεις στη γεωπολιτική και το εμπόριο», σημειώνουν χαρακτηριστικά. 

Παρόλα αυτά, οι ιθύνοντες για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, σημειώνοντας ότι «μετά από μια μείωση των επιτοκίων η πολιτική της Fed είναι ρυθμισμένη ώστε να στηρίξει το σενάριο μέτριας ανάπτυξης, ισχυρής απασχόλησης και σταθερού πληθωρισμού».