Απώλειες στη Wall Street με το "βλέμμα" στην Fed

Απώλειες στη Wall Street με το "βλέμμα" στην Fed

Απώλειες σήμερα για τη Wall Street, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οφείλονται στο γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων από την επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της Fed, τον επόμενο Δεκέμβριο, για πρώτη φορά από το 2006. Η ενίσχυση αυτής της πιθανότητας προήλθε από τις ανακοινώσεις της Παρασκευής από το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ σχετικά με την απασχόληση. η δημιουργία 271.000 θέσεων εργασίας για τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 179 μονάδες ή 1% και τερμάτισε τις συναλλαγές στις 17.730,68 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες 51 μονάδες ή 1,01% ολοκληρώνοντας στις 5.095,30 μονάδες και ο S&P 500 κατέγραψε για τέταρτη διαδοχική ημέρα, απώλειες 19 μονάδων ή 0,93% κλείνοντας στις 2.079,65 μονάδες.

Η αγορά ομολόγων κατέγραψε κέρδη για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο τους τελευταίους τέσσερις μήνες, καθώς έχει ενισχυθεί προσδοκία των επενδυτών πως η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Το selloff συνεχίστηκε και οδήγησε τα ομόλογα βραχείας διάρκειας σε υψηλό πέντε ετών.

Σε άλλα εταιρικά νέα, βουτιά σημείωσε η μετοχή της Sotheby''s σε ποσοστό 6,10% καθώς ο οίκος δημοπρασιών παρουσίασε ζημίες μεγαλύτερες από ό,τι αναμενόταν. Επίσης, η μετοχή της Dish Network Corp. παρότι παρουσίασε κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων, υποχώρησε σε ποσοστό 1,02%.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχουν διαμορφωθεί από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των εταιρειών, προκύπτει ότι έχουν καταγραφεί απώλειες κερδών της τάξεως του 2,2% και μείωση των εσόδων κατά 2,9%, συγκριτικά με πέρυσι. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου εννέα στις δέκα εταιρείες του δείκτη S&P 500. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση των κερδών κατά 5,2% και των εσόδων κατά 3,3%.

Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου δημοσιεύτηκαν στην Κίνα στοιχεία για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές της χώρας, που για τέταρτο συνεχή μήνα κατέγραψαν μείωση. Η πτώση των εξαγωγών σε συνδυασμό με την πτώση των εισαγωγών της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου, αποτελούν για ακόμη μια φορά σημάδια επιβράδυνσής της.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 6,9% σε σύγκριση με πέρυσι ενώ οι εισαγωγές της χώρας μειώθηκαν με μεγαλύτερο ρυθμό από ότι αναμενόταν αγγίζοντας το 18,8%. Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας διευρύνθηκε τον Οκτώβριο στα 61,64 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με τα 60,3 δισ. το Σεπτέμβριο.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε πως ενδέχεται να υπάρξει μικρή αύξηση των εξαγωγών το 2015, ενώ οι εισαγωγές αναμένεται να γνωρίσουν “μεγάλη παρακμή” όσο οι τιμές των εμπορευμάτων συνεχίζουν να πέφτουν.

Το Σάββατο, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανέφερε ότι τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 11,39 δισ. δολάρια στα 3.526 τρισ. δολάρια τερματίζοντας τη μείωση πέντε διαδοχικών μηνών, γεγονός που κατά τους οικονομολόγους εξασθενεί τις προσδοκίες των επενδυτών για περαιτέρω υποτίμηση του γουάν. To γεγονός αυτό ενδέχεται να επηρεάσει την εκροή κεφαλαίων προς την οικονομία της Κίνας.

Στο μεταξύ, δεν πέρασαν απαρατήρητες οι δηλώσεις του προέδρου της Fed της Βοστόνης, Eric Rosengren που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη «φούσκα» στην αγορά ακινήτων που μπορεί να προκληθεί απο την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων