Απώλειες στη Wall Street μετά τα στοιχεία για την κινεζική βιομηχανία

Απώλειες στη Wall Street μετά τα στοιχεία για την κινεζική βιομηχανία

Αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν οι βασικοί δείκτες στα χρηματιστήρια της Wall Street καθώς τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα έχουν δημιουργήσει προβληματισμό στους επενδυτές.

Συγκεκριμένα, βασική συνιστώσα των καθοδικών τάσεων αποτελούν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τη βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, η οποία παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης 5% σε ετήσια βάση τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό τα τελευταία 17 χρόνια, γεγονός που δείχνει ότι ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ έχει ήδη τις συνέπειές του.

Σ'' αυτό το κλίμα, απώλειες αξίας 0,07% κατέγραψε ο βιομηχανικός Dow Jones στις 25.988 μονάδες όπως και ο S&P 500 που υποχώρησε κατά 0,16% στις 2.879 μονάδες.

Τέλος, καθοδικά κινήθηκε και ο τεχνολογικός Nasdaq που έχασε κατά 0,52% στις 7.778 μονάδες.

Ακόμη, το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στα γεγονότα του κόλπου του Ομάν, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν ευθέως το Ιράν για τις εκρήξεις σε δύο τάνκερ, ένα νορβηγικό και ένα ιαπωνικό. Μάλιστα οι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο που, όπως υποστηρίζουν, απεικονίζει στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, καθώς προσεγγίζουν το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχθηκαν επίθεση χθες στον Κόλπο του Ομάν και κατόπιν αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ, καθώς και μια φωτογραφία που εικονίζει τη νάρκη πάνω στο πλοίο πριν απομακρυνθεί.

Προηγουμένως ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, είχε καταφερθεί εναντίον της Τεχεράνης λέγοντας ότι «το Ιράν ξεσπάει γιατί θέλει να πάψει η πετυχημένη καμπάνια υψηλής πίεσης που του επιβάλουμε». «Κανενός είδους οικονομικές κυρώσεις δεν εξουσιοδοτούν το Ιράν να επιτίθεται σε αθώους πολίτες, να διαταράσσει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου και να εμπλέκεται σε εκβιασμούς που αφορούν τα πυρηνικά», σημείωσε.

Από την πλευρά του πάντως το Ιράν απέρριψε πάντως ως «αστήρικτο» τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι η Τεχεράνη ευθύνεται για τις επιθέσεις εναντίον των δύο δεξαμενόπλοιων.

Παράλληλα, και ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι οι επιθέσεις κατά των δύο δεξαμενόπλοιων στη Θάλασσα του Ομάν φέρουν «την υπογραφή» του Ιράν, επικαλούμενος το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο Fox News, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «το Ιράν είναι υπεύθυνο γι'' αυτό». «Βλέπουμε το πλοίο, με μία νάρκη, που δεν εξερράγη και αυτό έχει την υπογραφή του Ιράν», συνέχισε.