Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι ευρωαγορές τη Δευτέρα με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις αυξανόμενες διπλωματικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ο γερμανικός δείκτης DAX χάνει 0,24%, ο δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,52% και ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,59%. Στον ευρωπαϊκό νότο ο δείκτης του Μιλάνου FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,07% και ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 διολισθαίνει 1,53%.

Τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με το αμερικανικό προξενείο στη Τσενγκντού να κλείνει σήμερα, στο πλαίσιο αντιποίνων από το Πεκίνο, μετά την εντολή που έδωσε το προηγούμενο διάστημα η Ουάσινγκτον για κλείσιμο του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον.

Παράλληλα, οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη καθώς και οι φόβοι για την πανδημία οδήγησαν τις τιμές του χρυσού σε νέα ιστορικά υψηλά, τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, με την τιμή του να φτάνει στα 1.943,9 δολάρια/ουγγιά, στις συναλλαγές της Ασίας.

Πίσω στην Ευρώπη, η TUI, η μεγαλύτερη εταιρεία διακοπών στην Ευρώπη, ανακοίνωσε την Κυριακή πως αποφάσισε να ακυρώσει όλες τα προγραμματισμένα πακέτα διακοπών της στην ηπειρωτική Ισπανία έως και την Κυριακή 9 Αυγούστου, μετά τα μέτρα που έλαβε η Βρετανία με την επιβολή καραντίνας δύο εβδομάδων σε όποιον έρχεται από τη μεσογειακή χώρα. Παρά την αύξηση των νέων κρουσμάτων στη χώρα, το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών επέμεινε την Κυριακή ότι η επιδημία βρίσκεται υπό έλεγχο.