Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω Brexit και Ιταλίας

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω Brexit και Ιταλίας

Στο «κόκκινο» έκλεισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί μπροστά στις δυσκολίες που προκαλούν οι εξελίξεις για το Brexit και το οικονομικό πεδίο που συνεχίζει να ταράζει την Ιταλία οδηγώντας την Ευρώπη σε ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις.

Συγκεκριμένα, ο Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις του με μείωση κατά 0,65%, με όλους τους κλάδους του σε αρνητικό έδαφος.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,94% στις 11.138 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 μειώθηκε κατά 0,75% στις 4.938 μονάδες, και ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,28% στις 6.960 μονάδες.

Στη Βρετανία, η στερλίνα σημείωσε άνοδο 1,2%, αφού οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας και της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα κείμενο πολιτικής διακήρυξης που θα καθορίζει τις μελλοντικές τους σχέσεις.

Επιπλέον, στο μέτωπο του «Brexit» ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ επανέλαβε χθες βράδυ την απειλή του ότι θα ασκήσει βέτο στη συμφωνία κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Κυριακή, εάν αν αυτή δεν περιλαμβάνει εγγυήσεις για το μέλλον του Γιβραλτάρ.

Εν τω μεταξύ, ο προϋπολογισμός της Ιταλίας εξακολουθεί να προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρώπη, δεδομένου ότι η χώρα αρνείται να εγκαινιάσει τα σχέδια δαπανών για το 2019. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα κινήσει πειθαρχικά μέτρα κατά της Ιταλίας τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιβολή προστίμου.

Να σημειώσουμε ότι οι ιταλικές τράπεζες υποχώρησαν, με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ματέο Σαλβίνι να δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από την επεκτατική νομοθεσία της για τον προϋπολογισμό του 2019 μετά την απόρριψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν την Πέμπτη μετά την άνοδο των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2017, προκαλώντας περισσότερες ανησυχίες για πιθανή υπερπροσφορά στις αγορές.