Απώλειες και προβληματισμός στη Λεωφόρο Αθηνών

Απώλειες και προβληματισμός στη Λεωφόρο Αθηνών

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με απώλειες έκλεισε για ακόμη μία συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό σε επαγγελματίες και επενδυτές.

Παρά τις απώλειες που καταγράφηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΚΤ, το ελληνικό χρηματιστήριο τήρησε (θα μπορούσαμε να πούμε) ουδέτερη στάση, αφού ήδη από πολύ νωρίτερα κατέγραφε απώλειες άνω του 1%.

Τώρα όσον αφορά τον αντίκτυπο αυτής της απόφασης της ΕΚΤ για την Ελλάδα, θα σας πούμε προς το παρόν καμία. Κι αυτό γιατί πέραν του €1,1 δισεκατομμυρίων για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα όταν είχε ανακοινωθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Mario Draghi απέφυγε διακριτικά να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, πετώντας το μπαλάκι στους θεσμούς και την ελληνική Κυβέρνηση, αφού είπε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από το την αξιολόγηση του δημοσιονομικού προγράμματος».

Και πάλι η Ελλάδα ως ισότιμο (είναι;) μέλος της Ευρώπης των 19 μένει απ'' έξω από μια ούτως η άλλως σημαντική απόφαση, το ερώτημα είναι για πιο λόγο όμως...

Κατά τα άλλα στην σημερινή συνεδρίαση προβληματισμός υπήρξε σχετικά με το γεγονός ότι, η εμπορευσιμότητα στις τραπεζικές μετοχές κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση (ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ) και πως ο κίνδυνος να δούμε μαζικές πωλήσεις στις τραπεζικές μετοχές παραμένει υψηλός.

Αυτό πιθανόν να έκανε επιφυλακτικούς και πολλούς εγχώριους ή και ξένους επενδυτές να τοποθετηθούν στην μετοχή της ΕΤΕ στο limit down, όπου κι έκλεισε.

Από την σημερινή συνεδρίαση ξεχωρίζει η πτώση κατά -3,88% της μετοχής της ΔΕΗ, η οποία δεν κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από το επίπεδο στήριξης των €4,8064. Πλέον επόμενο επίπεδο στήριξης η περιοχή των €4,5947.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα €86 εκατομμύρια, με τα €32,29 εκατομμύρια ή το 37,54% αυτού να είναι πακέτα (κυρίως στη μετοχή της ΑΛΦΑ και του ΟΤΕ).

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 617,39 μονάδες με απώλειες -1,40%, διασπώντας το επίπεδο στήριξης των 620 μονάδων. Πλέον επόμενο επίπεδο στήριξης είναι το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύθηκαν στο ΧΑ οι 29 έκλεισαν με άνοδο, οι 57 με πτώση, ενώ 169 έκλεισαν αμετάβλητες.