Απώλειες για τον ΓΔ στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Απώλειες για τον ΓΔ στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με απώλειες 0,99% έκλεισε ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 619,04 μονάδες σε μια συνεδρίαση στην οποία απουσίαζε το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Δεν τα κατάφερε ο γενικός δείκτης να κινηθεί και σήμερα σε υψηλότερα των 628 μονάδων επίπεδα (ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τις 631,31 μονάδες) στην προ-τελευταία συνεδρίαση πριν την αργία των Χριστουγέννων. Χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος από πλευράς επενδυτών και ο μειωμένος τζίρος γεγονός το οποίο δεν ακυρώνει από τεχνικής απόψεως την κίνηση του γενικού δείκτη προς υψηλότερα επίπεδα.

Η μετοχή της ΕΤΕ μετά την πώληση της Finansbank έναντι 2,75 δισεκατομμυρίων στην τράπεζα του Qatar φαίνεται να αξιολογείται θετικά από τους επενδυτές, καθώς έκλεισε με κέρδη 6,13% στα €0,329.

Η μετοχή της ΔΕΗ ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με απώλειες 4,16% στα €3,92 με την στήριξη στα €3,8211.

Η μετοχή της ΦΦΓΚΡΠ έκλεισε πάνω από το σημείο αντίστασης των €16 καταφέρνοντας στην σημερινή συνεδρίαση να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα κλείνοντας στα €16,16  με κέρδη 1%.

Η μετοχή της ΑΡΑΙΓ δεν κατάφερε στην σημερινή συνεδρίαση να κινηθεί πάνω από τα €7,50 κλείνοντας στα €7,10 με απώλειες 4,95%  με την στήριξη να τοποθετείτε στα €7,0835.

Η μετοχή της ΜΟΗ διέσπασε ενδοσυνεδριακά την στήριξη των €9,7296 και πλέον σε ενδεχόμενη διάσπαση αυτών η επόμενη στήριξη βρίσκεται στο επίπεδο των €9,3903 με την μετοχή να κλείνει με απώλειες 0,71% στα €9,84.

Τέλος η μετοχή του ΜΥΤΙΛ κινήθηκε πτωτικά κι έκλεισε με απώλειες 2,12% στα €3,70 με ισχυρή στήριξη στα €3,5929.

Θα πρέπει να επισημάνουμε πως από εχθές μετά από απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επιτρέπεται το short selling και στις τέσσερεις τραπεζικές μετοχές. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κυρίως όσον αφορά τις τραπεζικές μετοχές, καθώς όπως αποδείχθηκε μετά από την περίοδο των δύο προηγούμενων ΑΜΚ των τεσσάρων τραπεζών και μετά από μια ανοδική κίνηση ακολούθησε καταποντισμός της τιμής τους, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιοι κερδοσκόπησαν (νόμιμα φυσικά) πουλώντας μετοχές (και μέσω short selling) με συνέπεια τον ευτελισμό της τιμής τους λίγο πριν την τελευταία ΑΜΚ. Επίσης από την σημερινή συνεδρίαση αυξάνεται η στάθμιση των τεσσάρων τραπεζικών μετοχών σε δείκτες και γενικό δείκτη.

Το ανοδικό σήμα στον γενικό δείκτη παρέμεινε και σήμερα και πλέον το ενδιαφέρον για την διατήρηση ή όχι του ανοδικού σήματος μεταφέρεται στις επόμενες συνεδριάσεις.

Ο  τζίρος ήταν €194,75  εκατομμύρια με την αξία των πακέτων στα €19,49 εκατομμύρια κυρίως σε τραπεζικές μετοχές.

Από τις μετοχές που έκαναν πράξη 44 κινήθηκαν ανοδικά, 55  πτωτικά και 156 παρέμειναν αμετάβλητες.