Απώλειες για τις ευρωαγορές λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων

Απώλειες για τις ευρωαγορές λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων

Απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές κινήθηκαν επιφυλακτικά στον απόηχο της ένταση στο κόλπο του Ομάν, με τις εκρήξεις σε δύο δεξαμενόπλοια.

Συγκεκριμένα , το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στα γεγονότα του κόλπου του Ομάν, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν ευθέως το Ιράν για τις εκρήξεις σε δύο τάνκερ, ένα νορβηγικό και ένα ιαπωνικό. Μάλιστα οι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο που, όπως υποστηρίζουν, απεικονίζει στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, καθώς προσεγγίζουν το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχθηκαν επίθεση χθες στον Κόλπο του Ομάν και κατόπιν αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ, καθώς και μια φωτογραφία που εικονίζει τη νάρκη πάνω στο πλοίο πριν απομακρυνθεί.

Προηγουμένως ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, είχε καταφερθεί εναντίον της Τεχεράνης λέγοντας ότι «το Ιράν ξεσπάει γιατί θέλει να πάψει η πετυχημένη καμπάνια υψηλής πίεσης που του επιβάλουμε». «Κανενός είδους οικονομικές κυρώσεις δεν εξουσιοδοτούν το Ιράν να επιτίθεται σε αθώους πολίτες, να διαταράσσει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου και να εμπλέκεται σε εκβιασμούς που αφορούν τα πυρηνικά», σημείωσε.

Από την πλευρά του πάντως το Ιράν απέρριψε πάντως ως «αστήρικτο» τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι η Τεχεράνη ευθύνεται για τις επιθέσεις εναντίον των δύο δεξαμενόπλοιων.

Παράλληλα, και ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι οι επιθέσεις κατά των δύο δεξαμενόπλοιων στη Θάλασσα του Ομάν φέρουν «την υπογραφή» του Ιράν, επικαλούμενος το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο Fox News, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «το Ιράν είναι υπεύθυνο γι'' αυτό». «Βλέπουμε το πλοίο, με μία νάρκη, που δεν εξερράγη και αυτό έχει την υπογραφή του Ιράν», συνέχισε.

Σ'' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,41% στις 378.78 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να έχουν κινηθεί σε αρνητικό έδαφος.

Στα ταμπλό, καθοδικά κινήθηκε ο βρετανικός FTSE 100 που έχασε κατά 0,31% στις 7.315 μονάδες όπως και ο DAX της Γερμανίας που σημείωσε πτώση ,59% στις 12.049 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, αρνητικά πρόσημα εμφάνισε ο CAC 40 που υποχώρησε κατά 0,15% στις 5.342 μονάδες.

Στην περιφέρεια, σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε η Ιταλία με τον FTSE MIB να ολοκληρώνει με απώλειες αξίας 0,07% στις 20.535 μονάδες ενώ σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και η Ισπανία με τον IBEX 35 να «κλείνει» χάνοντας κατά 0,55% στις 9.171 μονάδες.

Τέλος, καθοδικά κινήθηκε και ο PSI 20 στην Πορτογαλία που υποχώρησε κατά 0,08% στις 9,809 μονάδες.