Απώλειες για τη Wall μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

Απώλειες για τη Wall μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

Απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street, μετά την ανακοίνωση των καταστάσεων μισθοδοσίας, οι οποίες αυξήθηκαν με το μικρότερο ρυθμό των τελευταίων περίπου έξι ετών.

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία παρακολουθούνται στενά από τη Fed, φαίνεται πως θα αποτρέψουν την επόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων που διαφαινόταν μέσα στον Ιούνιο, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Συγκεκριμένα, το Μάιο στις ΗΠΑ δημιουργήθηκαν μόλις 38.000 νέες θέσεις εργασίας, με τον αριθμό αυτόν να είναι ο μικρότερος από το φθινόπωρο του 2010. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Markewatch προέβλεπαν πως οι νέες θέσεις εργασίας θα φτάσουν τις 155.000.

Ο βιομηχανικός Dow Jones καταγράφει πτώση 28 μονάδων ή 0,16% και διαμορφώνεται στις 17.810,21 μονάδες, με τις J.P. Morgan Chase & Co και Goldman Sachs Group να ηγούνται των απωλειών με πτώση 1,8% και 2,07% αντίστοιχα.

Ο S&P 500 υποχωρεί 0,26% ή 5,5 μονάδες στις 2.099,78 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite κινείται στις 4.945,35 μονάδες χάνοντας 0,5% ή 25 μονάδες.

Τα στοιχεία αυτά είναι πραγματικά απογοητευτικά, ακόμα και μετά το συνυπολογισμό των απεργιών στη Verizon. Δίνει περισσότερο χρόνο στη Fed για την αύξηση των επιτοκίων, ενώ θέτει και υπό αμφισβήτηση την αύξηση που σχεδιαζόταν για τον Ιούνιο», ανέφερε ο Quincy Krosby, αναλυτής της Prudential Financial.

«Έως τώρα η αγορά λαμβάνει τα άσχημα νέα ως άσχημα. Μένει να δούμε αν και η Janet Yellen θα τα δει ως άσχημα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σημειώνεται πως η επικεφαλής της Fed θα μιλήσει στο Συμβούλιο Παγκοσμίων Υποθέσεων (World Affairs Council) τη Δευτέρα.

Ο επικεφαλής της Fed του Σικάγο, Charles Evans, από την πλευρά του, θεωρεί κατάλληλη κίνηση τις δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο έτος.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, διεύρυνση κατά 5,3% παρουσίασε τον Απρίλιο το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο διαμορφώθηκε στα 37 δισ. δολάρια, καθώς αυξήθηκαν οι εισαγωγές αγαθών όπως αυτοκίνητα, αεροσκάφη και υποδήματα.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 2,1% σ'' ένα προσαρμοσμένο επίπεδο των 220,2 δισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές κατέγραψαν άνοδο 1,5%, στα 182,8 δισ. δολάρια.

Υποτονικότητα εμφάνισε ο κλάδος των υπηρεσιών στις ΗΠΑ το Μάιο, σύμφωνα με δυο δείκτες που δημοσιεύτηκαν μετά και τα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά εργασίας. 

Σύμφωνα με τη Markit, ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε στις 51,3 μονάδες το Μάιο από τις 52,8 μονάδες τον Απρίλιο, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο.

Ο PMI του ISM (Institute for Supply Management) διαμορφώθηκε το Μάιο στο 52,9%, το χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2014. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πως ο δείκτης θα έφθανε στο 55,5%από το 55,7% του προηγούμενου μήνα. 

Στα θετικά νέα, οι εργοστασιακές παραγγελίες τον Απρίλιο ενισχύθηκαν κατά 1,9%, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, με τους οικονομολόγους να έχουν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση 2%. 

Στον επιχειρηματικό κλάδο, οι μετοχές των αεροπορικών United Continental Holdings και Delta Air Lines βρέθηκαν να υποχωρούν 1,54 και 1,88 αντίστοιχα%, μετά την ανακοίνωσή τους ότι εξετάζουν την κατάθεση προσφοράς για την Avianca Holdings.

Παράλληλα, Twitter και Yahoo καταγράφουν απώλειες 0,13% και 1,41% αντίστοιχα, καθώς σύμφωνα με τη New York Post, στελέχη των δυο εταιρειών συναντήθηκαν αρκετές εβδομάδες πριν για να συζητήσουν ενδεχόμενη συγχώνευση των εταιρειών.

Στις υπόλοιπες αγορές, το πετρέλαιο σημείωσε τις πρώτες απώλειες σε εβδομαδιαίο επίπεδο σε διάστημα ενός μήνα, με το WTI να υποχωρεί 1,1% στα 48,62 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη. 

Αντίθετα, ο χρυσός επωφελήθηκε από την αδυναμία του δολαρίου, το οποίο υποχώρησε απότομα καθώς μειώθηκαν οι προσδοκίες για άμεση αύξηση επιτοκίων από τη Fed. Το συμβόλαιο παραδόσεως Αυγούστου του χρυσού κέρδισε 30,30 δολάρια ανά ουγγιά ή 2,5%, κλείνοντας στα 1.242,80 δολάρια ανά ουγγιά, ενισχυμένο κατά 2,2% σε εβδομαδιαία βάση.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας, το ευρώ ενισχύθηκε πάνω από τα 1,13 δολάρια για πρώτη φορά μετά από δυο εβδομάδες.

Στην Ευρώπη, τα χρηματιστήρια ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες, διαγράφοντας τα κέρδη που κατέγραφαν μέχρι εκείνη τη στιγμή.